07.02.2026, 20:15
Kar tarafını KarAvcisi34, TrakyaFirtina ve BatiKaradenizBora'nın konularında konuştuk. Ben bu sistemin rüzgar ve deniz yüzünü yazıyorum.
Neden bu kadar sertti?
Kuzeyde çok güçlü, soğuk bir yüksek; güneyde Ege'de denizden beslenerek hızla derinleşen bir alçak. İki merkez arasında 40 hPa'ya varan fark, Marmara'yı adeta bir huniye çevirdi. Poyraz İstanbul Boğazı'ndan girip Marmara'yı boydan boya geçti, Çanakkale Boğazı'ndan Ege'ye aktı.
Tahminim ne dedi, ne oldu?
Ders
Kışın Ege'de doğan alçaklarda deniz sıcaklığı ile üstteki çok soğuk havanın farkı derinleşmeyi hızlandırıyor. Modeller bu hızı çoğu zaman bir iki run geç yakalıyor. Bundan sonra böyle durumlarda hamle tahminimi bir kademe yukarıda tutacağım.
Sistem boyunca kıyı yolunda park etmeyen, tekneyi zamanında bağlayan herkese teşekkür.
Kod:
Sistem: Balkanlar üzerinde 1038 hPa yüksek; Kuzey Ege'de 1 Şubat'ta oluşup 2 Şubat'ta 997 hPa'ya derinleşen alçak
Rüzgar: Marmara'da kuzeydoğu 35-42 knot, hamle 52 knot (2 Şubat gece); Kuzey Ege'de 40 knot
Deniz: Batı Karadeniz 5-6 m, Marmara 2,5-3 m, Kuzey Ege 4 m
Zaman: 30 Ocak başlangıç - 2 Şubat gece zirve - 4 Şubat öğlen zayıflamaNeden bu kadar sertti?
Kuzeyde çok güçlü, soğuk bir yüksek; güneyde Ege'de denizden beslenerek hızla derinleşen bir alçak. İki merkez arasında 40 hPa'ya varan fark, Marmara'yı adeta bir huniye çevirdi. Poyraz İstanbul Boğazı'ndan girip Marmara'yı boydan boya geçti, Çanakkale Boğazı'ndan Ege'ye aktı.
Tahminim ne dedi, ne oldu?
- 27 Ocak'ta yazdığım notta 40 knot hamle ve Karadeniz'de 4-5 m demiştim. Hamle 52 knot'a çıktı; alçağın 2 Şubat'ta beklenenden 3-4 hPa daha derinleşmesini kaçırdım.
- Kuzey Ege'deki alçağın oluşum yeri tuttu; derinleşme hızı tutmadı.
- Çanakkale Boğazı 1-3 Şubat arasında aralıklı olarak transit geçişe kapandı; tipi ve görüş mesafesi de etkiledi.
Ders
Kışın Ege'de doğan alçaklarda deniz sıcaklığı ile üstteki çok soğuk havanın farkı derinleşmeyi hızlandırıyor. Modeller bu hızı çoğu zaman bir iki run geç yakalıyor. Bundan sonra böyle durumlarda hamle tahminimi bir kademe yukarıda tutacağım.
Sistem boyunca kıyı yolunda park etmeyen, tekneyi zamanında bağlayan herkese teşekkür.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)