Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

Eylül 2024 Akdeniz Siklonu Değerlendirmesi (19-23 Eylül 2024)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sistem geride kaldı, deniz de yatıştı. Değerlendirmeyi yazıyorum.

Kod:
Sistem: İyon Denizi'nin güneyinde oluşan, sıcak çekirdek eğilimli alçak; Ege'ye girişte en düşük merkez basıncı ~1001 hPa Rüzgar: Güney Ege'de kuzeydoğu-doğu 30-38 knot (7-8 Bofor), merkeze yakın hamleler 45 knot Deniz: Güney ve Orta Ege'de belirgin dalga 3-3,5 m; Kuzey Ege'de 2 m Zaman: 19 Eylül öğleden sonra giriş - 21 Eylül zirve - 23 Eylül sabah dağılma

Ne bekliyordum?
16 Eylül'de yazdığım ön notta sistemi Girit'in batısından kuzeydoğuya çekip Ege'nin ortasından geçireceğimi söylemiştim. ECMWF 00z'nin çizdiği rota buydu, GFS daha doğuya, Rodos açıklarına alıyordu. Gerçekleşen yol ikisinin arasında kaldı; merkez 21 Eylül öğlen Sakız-Midilli hattının batısından geçti.

Ne oldu?
  • Yağış: Ege kıyılarında 24-48 saatte 60-80 mm; Kuzey Ege adalarında yer yer daha fazla. Yağış merkezden çok kuzeydeki cephe benzeri bantta toplandı.
  • Rüzgar: Merkez etrafındaki simetri beklediğimden daha kısa sürdü. 20 Eylül gecesi uydu görüntüsünde göz benzeri yapı birkaç saat seçildi, sonra kuzeyden kuru hava girince bozuldu.
  • Deniz: Güney Ege'de 3 metre üstü dalga tahminim tuttu, Kuzey Ege'de 3 m dediğim yerde 2 m kaldı. Bir kademe fazla korkutmuşum.

Ders
Sonbaharda Ege'ye giren bu tip alçaklar denizden beslendiği sürece sıkı kalıyor, kuzey kıyıya yaklaştıkça soğuk ve kuru hava onları çözüyor. Merkez basıncının 1001'den aşağı inmemesi de rüzgarın 8 Bofor'da kalmasını açıklıyor. Bu sistemlerde asıl tehlike rüzgar değil, dar alanda yoğunlaşan yağış bandı.

Takipte olan, gözlem gönderen herkese teşekkürler. Tekneleri bağlayan herkese ayrıca teşekkür.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • sinem.ardahan, YesimFirtina, vurala82, Radarturan, meteoeren, zekii81, FerideD_Yalova, samsunlihamza, sakaryameteo566, tamer992, kayserifirtina, aydogani
Vds satın al
Çeşme'den gözlem: 21 Eylül 11:00-14:00 arası kuzeydoğu 32 knot ortalama, hamle 43 knot. Alaçatı limanında iki yelkenli şamandırasından koptu, sahibi olan arkadaşlar senin 19 Eylül'deki "bağlayın" notunu okumamış, kendileri söyledi. Yağış bizde 41 mm kaldı, bant biraz kuzeyimizde kaldı.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • bayburthavasi
(26.09.2024, 21:18)EgeliRuzgar Yazdı: Çeşme'den gözlem: 21 Eylül 11:00-14:00 arası kuzeydoğu 32 knot ortalama, hamle 43 knot. Alaçatı limanında iki yelkenli şamandırasından koptu, sahibi olan arkadaşlar senin 19 Eylül'deki "bağlayın" notunu okumamış...
Hamle 43 knot, benim merkez yakını için verdiğim 45'e çok yakın, sağ ol EgeliRuzgar. Demek ki merkez Çeşme'nin batısından geçerken en sıkı bölümü yarımadayı sıyırmış. Şamandıra meselesi her seferinde aynı; sezon sonu teknelerin yarısı hâlâ yazlık bağlamayla duruyor.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • sevgiruzgar, meteovolkan, karmustafa, sezgin_79
Bir itirazım var: sosyal medyada bu sisteme "medicane" dendi ama uydu görüntüsünde birkaç saatlik göz yapısı onu medicane yapar mı? Bence tam bir tropikal benzeri sistem olmadı, sen de "eğilimli" demişsin zaten.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • Tugba89, meteosemra, Isil00, Serife10
(27.09.2024, 13:23)SicakDalga07 Yazdı: Bir itirazım var: sosyal medyada bu sisteme "medicane" dendi ama uydu görüntüsünde birkaç saatlik göz yapısı onu medicane yapar mı? Bence tam bir tropikal benzeri sistem olmadı, sen de "eğilimli" demişsin zaten.
Haklısın, o yüzden "sıcak çekirdek eğilimli" yazdım. Birkaç saat simetrik yapı ve göz benzeri boşluk göründü, ama çekirdeği baştan sona tam sıcak kalmadı, kuzeydeki cephe bandı da onu klasik bir Akdeniz alçağına benzetti. Ben "Akdeniz siklonu" diyorum, etiketi tartışmaya değil, etkisine bakmaya çalışıyorum.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • coskund403, konyalikursat, SivasMeteo868
Bornova'da 67 mm ölçtüm, çoğu 20 Eylül gece yarısından sonra 3 saat içinde düştü. Dere yataklarında su hızlı yükseldi, belediye ekipleri sabah çıktı. Rüzgar sizde konuşuluyor ama İzmir körfezinin içinde bu sistemi yağışla hatırlayacağız.
İzmir / Bornova | Ege'de kış, yağmurun şiddetiyle ölçülür. | Kar mı? Bozdağ'a bak.
[-] EgeMeltem adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • semihMeteo, KonyaliMeryem, KahramanmarasMeteo2, ozgurr00
Bozcaada'da iki gün feribot çalışmadı, adada mahsur kalan tatilciler vardı, pansiyonlar uzatma verdi. Kuzey Ege'de 2 metre dedin ama Geyikli iskelesinden bakınca bizim oralar çok daha sert hissettirdi. Kanal ayrı bir dünya galiba.
Çanakkale sokaklarından canlı gözlem
(28.09.2024, 16:46)karcaglar Yazdı: Bozcaada'da iki gün feribot çalışmadı, adada mahsur kalan tatilciler vardı, pansiyonlar uzatma verdi. Kuzey Ege'de 2 metre dedin ama Geyikli iskelesinden bakınca bizim oralar çok daha sert hissettirdi. Kanal ayrı bir...
Bozcaada ile karşı kıyı arasındaki kanal sığdır, dalga orada 2 metrede bile kısa ve dik olur. Açık deniz değeri ile kanal değeri aynı değil; bundan sonra ada seferleri için ayrı satır yazacağım. Uyarın için sağ ol.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • aydoganu, caglart, Hulya_76, yildizgozlem
20 Eylül gecesi İzmir kıyısına dayanan bandın radar yansımasında 50-55 dBZ çekirdekler vardı, yıldırım aktivitesi saatte 300 civarı. Sıcak deniz yüzeyi CAPE'i 1200 J/kg'a taşımış. Rüzgar tarafında sen, konvektif tarafta ben aynı sonuca vardık: asıl yük yağış bandıydı.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • eren_izmir, bulutNihal, havacisedat