Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

Sezon Sonu Karne: 2026 Tahminlerim Ne Kadar Tuttu?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sonbahar 2025 yazımın ve kış boyunca verdiğim fırtına uyarılarının karnesi.

Sonbahar 2025 (Eylül-Kasım)
  1. Ekim'de 1000 hPa altı Akdeniz alçağı: 29-30 Ekim, Kıbrıs batısı, 999 hPa. Tuttu. Sıcak çekirdek olmadı, zaten yüzde 25-30 demiştim. 9/10
  2. Ekim ikinci yarısında poyraz, Karadeniz'de 3-4 m: 19-20 Ekim, 3,5 m. 10/10
  3. Kasım lodosu, 40 knot şüpheli: 20 Kasım'da 43 knot. Şüpheliydim, oldu. Tahmini "oldu" saymak doğru değil; yarım puan. 5/10

Kış 2025-2026 fırtına uyarıları
Bu kış ayrı sezon yazısı yazmadım, sistemleri tek tek takip ettim. Verdiğim 6 uyarının sonucu:
Kod:
16 Aralık lodos : 40 kt dedim -> 38 kt (yakın) 7 Ocak poyraz : 35 kt dedim -> 36 kt (tuttu) 18 Ocak lodos : 45 kt dedim -> 33 kt (fazla korkuttum) 2 Şubat poyraz : 40 kt dedim -> 52 kt (az söyledim) 19 Şubat Ege alçağı : 30 kt dedim -> 31 kt (tuttu) 11 Mart lodos : 38 kt dedim -> 41 kt (yakın)
Altıdan dördü 3 knot içinde. İkisi ciddi sapma, biri yukarı biri aşağı.

Genel: Sonbahar 24/30, kış uyarıları 4/6.

Ne öğrendim? 2 Şubat'taki sapmayı değerlendirme konusunda yazdım: Ege'de doğan kış alçaklarının derinleşme hızı. 18 Ocak'taki fazlalık ise tam tersi; alçak Balkanlar'ın beklenenden kuzeyinden geçti, Marmara'ya sıkı izobarların ucu değdi. Rota belirsizliği hâlâ en büyük düşmanım.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • ahmet_isparta, tugaya301, meteosevil, melih_485, defne_meteo, selmagozlem, cengizKar, havacituran, caglar_hava, Meteotayfun, halilk, Vildan_Karaman
Alıntı
Vds satın al
Tabloyu sevdim. 18 Ocak'ta "45 knot" dediğinde ben ECMWF'nin rotayı kuzeye kaydırdığını yazmıştım, sen GFS'e güvendin. Bir sonraki sefere küçük hatırlatma: rota konusunda GFS'in kış alçaklarında güneye kayma eğilimi biliniyor.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • mersinFirtina, ozane
Alıntı
(29.03.2026, 21:15)ModelciKemal Yazdı: Tabloyu sevdim. 18 Ocak'ta "45 knot" dediğinde ben ECMWF'nin rotayı kuzeye kaydırdığını yazmıştım, sen GFS'e güvendin. Bir sonraki sefere küçük hatırlatma: rota konusunda GFS'in kış alçaklarında güneye kayma eğilimi...
Not ettim Kemal. O gün GFS'in daha sert çıktısı yüzünden değil, önceki iki lodostaki gerçekleşme yüzünden yukarıda kaldım. İkisi de bir tür yanlılık, adı farklı.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • kardursun, yagmur_hilal, riza_83, necatig766
Alıntı
19 Şubat Ege alçağında Çeşme'de 31 knot'u ben ölçtüm, 30 dedin. Sayılar bu kadar yakın çıkınca insan istasyonuna daha çok güveniyor. Karne usulünü bölge forumlarına da yaymak lazım.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • faruk02, Azra_meteo, selcuksener
Alıntı
Her uyarıda "tekneleri bağlayın" yazıyorsun, biz de artık limanda birbirimize bu konuyu gösteriyoruz. Bu kış bir kere bile şamandıradan kopan tekne haberi duymadık bizim limanda. Emeğine sağlık, sonbaharda yine buradayız.
Sabır, kar için en iyi araçtır.
[-] eyupKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • semihMeteo
Alıntı
Altı uyarıdan dördü 3 knot içinde, bu deterministik hata için iyi bir oran. Sapmaların yönü karışık, yani sistematik bir yanlılık görünmüyor. Gelecek sezon uyarılarına ensemble'ın 35 knot aşım yüzdesini de eklersen karnede olasılık skoru da hesaplayabiliriz.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
[-] EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • omer_418
Alıntı
(01.04.2026, 13:13)EnsembleEce Yazdı: Altı uyarıdan dördü 3 knot içinde, bu deterministik hata için iyi bir oran. Sapmaların yönü karışık, yani sistematik bir yanlılık görünmüyor. Gelecek sezon uyarılarına ensemble'ın 35 knot aşım yüzdesini de eklersen...
Bu fikri alıyorum Ece. Önümüzdeki sezondan itibaren her uyarının altına "ensemble aşım yüzdesi" satırı ekleyeceğim, karnede de ayrı sütun olacak.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • kutahyalihande, bulent_antalya, omer_418
Alıntı
Aynen, bu sistemde temkinli olmak en iyisi. 👏
Alıntı
Çanakkale için hafta sonu 6 ile 17 derece arasında, parçalı bulutlu bir tablo bekliyorum.
  • mersinlitamer, havacialperen, AynurSimsek59
Alıntı
ECMWF 00z de sakin, önümüzdeki 6 gün hareket beklemeyin.
Dolu geldiğinde araba kapalıda olsun.
[-] tarikkar adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • havahazal
Alıntı
Vds satın al
Cephenin geçişi 20 Mayıs öğle saatlerinde bekleniyor.
Alıntı
Tokat meteogramında ensemble üyeleri 26 Mayıs sonrasında yelpaze gibi açılıyor.
[-] gokyuzuEsra adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Sinoptikferhat
Alıntı
Haritaları ve verileri derleyip paylaşan herkese ayrıca teşekkürler, forumun kalitesi bu sayede.

Merkez basınç 1000 hPa'nın altına indi.
  • Meteoismail, yagmur_hilal, karsoner
Alıntı
ICON 06z yayınlandı, bir bakayım dedim; ilk 72 saat sakin, sonrası hareketli görünüyor.
Yeni başladım, run yorumlarını okurken kısaltmalar kafamı karıştırıyor; bir sözlük var mı?
Amatör gözlemci, profesyonel meraklı.
Boyabat / Sinop · pencereden gözlem
[-] Hulya_76 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ZulalFirtina
Alıntı