08.08.2025, 20:15
Sezon tahminimde 'sakin ama tehlikeli anlı' demiştim. İşte o anlardan biri. 5 Ağustos'un değerlendirmesi.
1) Kurulum
On iki gün süren sıcak dalgası boyunca İstanbul 37 °C'yi, Kocaeli 38 °C'yi gördü. Karadeniz yüzey suyu 27 °C ile normalin çok üstündeydi. 4 Ağustos gecesi Balkanlar üzerinden inen bir oluğun önündeki soğuk cephe, 5 Ağustos öğleden sonra Trakya'ya, akşam saatlerinde İstanbul ve Kocaeli'ye ulaştı.
2) Parametreler (5 Ağustos 15:00 civarı, Marmara)
3) Olayın akışı
4) Tahmin değerlendirmesi
Risk seviyesi doğruydu ve sabah ilan edildi. Süper hücrenin Gebze'ye yöneleceğini ise öngöremedim; hücre ayrılması saatler içinde netleşti. Kırılma zamanlamasını bu kez tam tutturdum: SinoptikAyse ve EgeMeltem'in 'kırılmaya iki gün ekle' kuralını uygulamıştım.
1) Kurulum
On iki gün süren sıcak dalgası boyunca İstanbul 37 °C'yi, Kocaeli 38 °C'yi gördü. Karadeniz yüzey suyu 27 °C ile normalin çok üstündeydi. 4 Ağustos gecesi Balkanlar üzerinden inen bir oluğun önündeki soğuk cephe, 5 Ağustos öğleden sonra Trakya'ya, akşam saatlerinde İstanbul ve Kocaeli'ye ulaştı.
2) Parametreler (5 Ağustos 15:00 civarı, Marmara)
Kod:
CAPE 2.500-2.800 J/kg
LI -7
0-6 km shear 40 knot
Donma seviyesi ~4.100 m
Tetikleyici soğuk cephe + Karadeniz meltemi sınırı
Risk seviyesi Yüksek (sabah 09:00'da ilan)3) Olayın akışı
- 16:30: Çatalca-Silivri hattında ilk hücreler.
- 17:30-18:30: Hücreler çizgi halinde örgütlendi; İstanbul Avrupa Yakası'nda kuvvetli rüzgar ve yer yer dolu.
- 18:30-19:30: Hattın güney ucunda bir süper hücre ayrıldı ve Anadolu Yakası'ndan Gebze'ye ilerledi. Radarda 60 dBZ üstü çekirdek; Gebze ve Darıca'da 3-4 cm dolu raporları.
- 19:30-21:00: Hat İzmit Körfezi'ne ulaştı; İzmit'te 80-90 km/s hamleler ve kısa süreli çok kuvvetli sağanak.
4) Tahmin değerlendirmesi
Risk seviyesi doğruydu ve sabah ilan edildi. Süper hücrenin Gebze'ye yöneleceğini ise öngöremedim; hücre ayrılması saatler içinde netleşti. Kırılma zamanlamasını bu kez tam tutturdum: SinoptikAyse ve EgeMeltem'in 'kırılmaya iki gün ekle' kuralını uygulamıştım.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)