Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın
Vds satın al

KonvektifCan Oraj Takip Hakkında Bilgilendirme

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Selam herkese,

İzmit'ten yazıyorum. Bu köşe konvektif sezona, yani oraj (gök gürültülü sağanak), dolu, kuvvetli rüzgar ve hortum riskine ayrıldı. Nisan'dan Ekim'e kadar her yıl bir Oraj / Dolu Takip Konusu açacağım; önemli günlerde saatli güncelleme orada. Sezon öncesi tahmin, sistem değerlendirmesi ve sezon sonu karne ise ayrı konularda.

Günlük konvektif risk seviyesi
Her aktif günün sabahında takip konusuna bölge bölge risk seviyesi yazacağım:
  • Düşük: Dağınık sağanak, kısa süreli gök gürültüsü. Günlük hayatı pek etkilemez.
  • Orta: Örgütlü hücreler, yer yer dolu (2 cm'ye kadar), kısa süreli kuvvetli rüzgar.
  • Yüksek: Süper hücre ya da squall line potansiyeli, 2 cm üstü dolu, 80 km/s üstü rüzgar hamleleri, yerel sel.

Kullanacağım kısaltmalar (ilk geçişte açıklıyorum)
  • CAPE: Konvektif kullanılabilir potansiyel enerji; havanın ne kadar 'patlamaya hazır' olduğu. J/kg.
  • LI: Lifted Index; negatifleştikçe kararsızlık artar.
  • 0-6 km shear: Yerden 6 km'ye kadar rüzgar farkı; hücrelerin örgütlenmesini belirler. Knot.
  • SkewT: Atmosferin dikey kesitini gösteren diyagram.
Unutmayın: CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. Tetikleyici de lazım.

Kurallar
  • Konu açma yetkisi bende ve yönetimde.
  • Tahminlerim kişisel görüştür, resmi uyarı yerine geçmez. MGM uyarılarını takip edin.
  • Hortum ve dolu raporlarında konum, saat ve mümkünse görsel doğrulama isterim. Doğrulanmamış hortum raporu 'bildirim' olarak kalır, kayda girmez.
  • Hasar rakamı, yaralı bilgisi gibi doğrulanmamış bilgiler paylaşılmaz; resmi kaynaklara yönlendiririz.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • SaadetFirtina, BayramS03, Serife10, alp.toprak, DeryaGozlem, aktas_nevsehir, dogant, barank, yagmur_Leyla, harunKar, balikesir83, balikesirFirtina
Vds satın al
Risk seviyesi sistemi çok iyi. Şiddetli hava forumlarında en çok eksik olan şey buydu: 'yarın fırtına var' ile 'yarın süper hücre riski yüksek' arasındaki farkı herkese aynı dille anlatmak. Hoş geldin, sezon bol ama zararsız geçsin.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • havacibulent, karali, haydar166, KonyaliMeryem
(10.04.2022, 20:56)SinoptikAyse Yazdı: Risk seviyesi sistemi çok iyi. Şiddetli hava forumlarında en çok eksik olan şey buydu: 'yarın fırtına var' ile 'yarın süper hücre riski yüksek' arasındaki farkı herkese aynı dille anlatmak. Hoş geldin, sezon bol ama...
Teşekkürler Ayşe. Sinoptik ölçekte sen haritayı çiziyorsun, ben de o haritanın içinde hangi köşede patlama olacağını arayacağım. İş birliğine hazırım. Senin sinoptik analizlerin, benim risk seviyelerimin temelini oluşturacak. İlk sezon için hazırız.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • utku_816, emine.ozkan, GizemGozlem, HavaAdmin
Kocaeli'den selamlar. Geçen yaz İzmit'te ceviz büyüklüğünde dolu yaşamıştık, o günden beri radar izlemeye başladım. Takip konusunu sabırsızlıkla bekliyorum. Özellikle İzmit Körfezi çevresindeki orajları takip etmek için bu konu çok faydalı olacak.
Yılda bir kez gökkuşağı yeter bana.
[-] Guler.Turk adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • cahit730
Hortum raporlarında görsel doğrulama kuralı çok yerinde. Her yaz sosyal medyada eski videolar yeniden dolaşıyor, kimin gerçek olduğu anlaşılmıyor. Doğrulama kuralı bu karmaşayı engellemenin en iyi yolu. Görsel doğrulama herkes için güvence.
[-] sakaryameteo648 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • TrakyaFirtina