Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın
Vds satın al

Sezon Sonu Karne: 2025 Tahminlerim Ne Kadar Tuttu?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kasım'da yazdığım Kış 2024-2025 tahmininin karnesi. Puanı kendim veriyorum, itiraz edene açığım.

1. Lodos: "Aralık-Ocak'ta en az iki belirgin lodos, 40 knot üstü"
12 Aralık: Marmara'da 42 knot hamle, Tekirdağ-Silivri kıyısında 2,5 m dalga. Tuttu.
4 Ocak: 38 knot hamle. Eşiğin altında kaldı.
27 Ocak: 44 knot hamle, İstanbul'da vapur seferleri öğleden sonra durdu. Tuttu.

2. Poyraz: "Şubat'a doğru uzun süreli poyraz, Batı Karadeniz'de 4-5 m dalga"
17-24 Şubat Tipi Kar Fırtınası dönemi. Poyraz neredeyse 6 gün kesintisiz esti; Batı Karadeniz'de 5 m dalga ölçüldü, İstanbul Boğazı kuzey girişinde 4 m. Bu tahminin zamanı bile tuttu, şansıma.

3. Ege'de 995-1000 hPa kış alçakları, iki üç kez
Ocak ortasında bir tane (998 hPa), Mart başında bir tane (1002 hPa). İki dedim, ikincisi sınırda.

4. Çanakkale Boğazı'nda 8-10 gün kısıtlama
Kendi sayımıma göre sis ve rüzgar nedeniyle 11 gün farklı sürelerle transit geçiş durdu. Aralığın biraz üstünde.

Genel: 32/40

Doğruyu söyleyeyim: poyraz tahmininin zamanlamasındaki isabet beceriden çok şans. Sezon ölçeğinde "ikinci yarı poyraz" demek makul bir fikirdi, "Şubat'ın ikinci yarısı" kısmını ben de şaşkınlıkla izledim. Önümüzdeki sonbahar için aynı yöntemi, deniz sıcaklığı ve oluk sıklığını tekrar kullanacağım.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:
  • mugla71, IstasyonHalil, zonguldakmeteo875, KarAvcisi34, bernaruzgar, YesimFirtina, faruk02, KaradenizYagmur, HavaAdmin, tolga_83, semaruzgar, orduFirtina, kenanmeteo, Gulsum_Karabuk, serefy
Alıntı
Vds satın al
32/40, kendine karşı adil bir karne. Ben olsam Ege alçaklarına 5 verirdim, 1002 hPa'yı "995-1000" sepetine koymak biraz torpil. Ama poyrazın 10'unu hak ettin, üstelik Kasım'da bana tarih vermeyeceğini söylemiştin; tarih bile tuttu.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • vurala82, sakaryameteo648, CerenFirtina
Alıntı
(30.03.2025, 21:15)ModelciKemal Yazdı: 32/40, kendine karşı adil bir karne. Ben olsam Ege alçaklarına 5 verirdim, 1002 hPa'yı "995-1000" sepetine koymak biraz torpil. Ama poyrazın 10'unu hak ettin, üstelik Kasım'da bana tarih vermeyeceğini söylemiştin; tarih...
Torpili kabul ediyorum Kemal, 5 olsun, toplam 31/40. Sayılar yuvarlanırken kişinin kendi tarafına yuvarlaması insanlık hali. Gelecek karnelerde eşiği baştan tablo halinde yazacağım ki sonradan pazarlık yapmayalım; 1000 hPa dediysem 1000, bir fazlası değil.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • sezgin_79, bayburthavasi, kutahyahavasi
Alıntı
Tebrikler. Kayıt için not düşeyim: 17-24 Şubat poyraz dönemi ensemble'da 10 gün önce yüzde 35 civarında görünmeye başlamıştı, 6 gün kala yüzde 70'e çıktı. Senin "Şubat'ın ikinci yarısı" dediğin sezon düşüncesi, orta vadedeki sinyalle üst üste bindi. Şans payı var ama boş değil.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
[-] EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • KaradenizYagmur, gokyuzuHacer, burak_681
Alıntı
Karne usulü çok hoşuma gitti. Tahmini tutmayınca mesajı silen değil, oturup kendine puan veren tahminci az bulunur. Kilitbahir'den selamlar, sonbahar tahminini ve ada seferleri notlarını bekliyoruz.
Alıntı
Poyraz tahmini tuttu ama kar tarafında İstanbul'da 3 gün aralıklı kar ile yetindik, beklediğim 2022 ölçeği değildi. Senin karnen tam not alırken benimki orta çıktı. Yine de deniz tarafından bakınca olan biteni daha iyi anladım.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • sinoptikyigit, ibrahimavci, zonguldakGozlem
Alıntı
Yüzey haritası tek başına yanıltıcı; 500 hPa ile birlikte okuyunca tablo çok daha net.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • kastamonuGozlem, enes_89
Alıntı
Sinoptikcem haklı, bu kurguda temkinli olmak en doğrusu.
[-] perihan.gunduz adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • bilgin99
Alıntı
500 hPa haritasına neden bu kadar önem veriliyor?
[-] sezgin_79 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Ceren.Kirikkale
Alıntı
Model haritalarındaki renkler ne anlama geliyor, özellikle mor olanlar?
Meteoroloji sabır işidir.
[-] onur461 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ilayda81
Alıntı
Vds satın al
ECMWF 12z de sakin, önümüzdeki 5 gün hareket beklemeyin.
[-] Zuhal.Mardin adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ilayda81
Alıntı
Atmosfer kaotik bir sistem; başlangıçtaki küçük bir hata günler sonra büyük farklara dönüşebiliyor.
Cephenin geçişi 21 Temmuz öğle saatlerinde bekleniyor.

Tekneleri bağlayın.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • UnluM65, demirs86
Alıntı