Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

Deprem Gündemi ve Bilgi Paylaşımı [2022]

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2022 yılının deprem gündemi ve bilgi paylaşımı konusu açılmıştır.

Kaynaklar
Güncel deprem bilgisi için AFAD ve Kandilli Rasathanesi sayfalarını kullanın. Forumda deprem listesi tutulmaz, büyüklük ve konum yazılmaz.

Geçen yıldan kalan notlar
  • Deprem Çantası, Toplanma Alanları ve Bina Güvenliği Rehberi bu ay sabit konu olarak açılıyor.
  • Türkiye'nin Fay Hatları konusu genel bilgi amaçlı hazırlanıyor.
  • "Hissettim" bildirimleri için AFAD'ın bildirim sistemini kullanalım.

Bu yılın gündem önerileri
  • Okullarda ve iş yerlerinde deprem tatbikatları: katıldınız mı, nasıl geçti?
  • Kentsel dönüşüm ve bina denetimi hakkında genel bilgiler (siyasi tartışma olmadan).
  • Sismoloji biliminde yeni gelişmeler: erken uyarı sistemleri ne yapabilir, ne yapamaz?

Soru sorarken
Bir konuda kafanız karıştıysa (büyüklük türleri, fay mekanizmaları, bina yönetmeliği gibi) soru sormaktan çekinmeyin. Cevap verenlerin de mümkün olduğunca kaynak göstermesini, bilmediği konuda "resmi kuruma sorun" demesini rica ediyorum. Bu forumda "bilmiyorum" demek, yanlış bilgi vermekten her zaman daha değerlidir. Geçen yıl kurallara gösterdiğiniz özen sayesinde bu başlık güvenilir bir bilgi alanına dönüştü.

Kurallar aynı: tahmin yok, kaynaksız rakam yok, saygı esastır.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • gokyuzuEbru, kar_Busra, BayramS03, bayburthavasi, yigitd74, EgeMeltem, zonguldak77, Cansu_Sivas, kar_Hazal, BulutKovalayan, ZulalFirtina, efeates, fidan83
Vds satın al
Erken uyarı sistemleri hakkında sık bir yanlış anlama var: bu sistemler depremi önceden tahmin etmez. Deprem başladıktan sonra hızlı yayılan ilk dalgaları algılayıp, daha yıkıcı dalgalar uzaktaki bir yere ulaşmadan birkaç saniyelik uyarı verir. Bu birkaç saniye trenleri durdurmak, gaz vanalarını kapatmak için değerli ama "yarın deprem olacak" demek değildir.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • SinoptikAyse, harun_hava, akgun04
İş yerimizde tatbikat yaptık. En çok zorlandığımız şey merdivenlerde düzenli ilerlemekti. Herkes asansöre koşmak istedi, hâlbuki kesinlikle kullanılmaması gerekiyor.
Davis Vantage Pro2, çim üstü 1,5 m · Kızılcahamam / Ankara
[-] havacibulent adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • zonguldakmeteo875
(01.03.2022, 20:22)havacibulent Yazdı: İş yerimizde tatbikat yaptık. En çok zorlandığımız şey merdivenlerde düzenli ilerlemekti. Herkes asansöre koşmak istedi, hâlbuki kesinlikle kullanılmaması gerekiyor.
Tatbikatların değeri tam da bu: hatalarımızı güvenli bir ortamda görmek. Deprem sonrası tahliyede asansör kullanılmaz, merdivenlerde itişilmez, toplanma alanına sakin ve düzenli gidilir.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • SamsunKarayel, cemc, BayramS03, Burcu_74
Sismoloji ile meteoroloji arasındaki farkı sık soruyorlar. Meteorolojide atmosferi her an ölçebiliyoruz ve fiziksel denklemlerle ileriye taşıyabiliyoruz. Fay hatlarında biriken gerilimi ise doğrudan ölçemiyoruz; bu yüzden deprem için yalnızca uzun vadeli olasılık hesapları yapılabiliyor, kısa vadeli tahmin yapılamıyor.
Ankara / Çankaya, 900 m | Kuru soğuk, kısa kar, uzun don. | Önce sinoptik, sonra ilçe.
[-] AnkaraSinoptik adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • karbarkin, omer_samsun
Sabah uyandığımda sarsıntıyı hissettim ve ilk iş sosyal medyaya baktım, bir sürü farklı rakam gördüm. Sonra bu konuyu hatırlayıp AFAD'ın sayfasına baktım. Önce resmi kaynak alışkanlığı gerçekten önemliymiş.
Bir sonraki cephe için hazır.
Araç termometresi gözlemcisi, resmi ölçüm değildir
[-] havaciveysel adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • vedat_827
(23.11.2022, 09:35)havaciveysel Yazdı: Sabah uyandığımda sarsıntıyı hissettim ve ilk iş sosyal medyaya baktım, bir sürü farklı rakam gördüm. Sonra bu konuyu hatırlayıp AFAD'ın sayfasına baktım. Önce resmi kaynak alışkanlığı gerçekten önemliymiş.
Çok doğru bir refleks. İlk dakikalarda sosyal medyada dolaşan rakamların çoğu doğrulanmamış. Geçmiş olsun; bu tür sarsıntılardan sonra evinizde çatlak ya da hasar görürseniz uzman değerlendirmesi isteyin.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • harunKar, KonvektifCan, veyselmutlu, BatiKaradenizBora
2022 konusu kapatılıyor. Katılımınız ve kurallara gösterdiğiniz özen için teşekkürler. 2023 konusu 1 Ocak'ta açılacak.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • demira, BulutKovalayan, SaadetFirtina