12.04.2022, 20:38
Konya'dan selamlar. Mevsimsel tahmin yazan biri olarak en çok aldığım soru şudur: 'Hocam bu yıl ekim ne zaman yapılır, don olur mu?' Tahmin forumlarında bu sorulara cevap verirken konu dağılıyor. O yüzden tarım, bahçe ve bitkilerle ilgili her şeyi konuşabileceğimiz bir genel konu açıyorum.
Neler konuşulabilir?
Bir uyarı: Burada zirai ilaç, gübre dozu gibi konularda kesin tavsiye verilmez; onun için il tarım müdürlüklerine ve ziraat mühendislerine danışın. Biz hava tarafını konuşuruz.
Ben başlayayım: Konya Ovası'nda bu yıl kış yağışları ortalamanın biraz altında kaldı. Buğday şu an kardeşlenme döneminde, Nisan sonuna kadar 30-40 mm yağış alırsa rahatlar. Geç don riski ise 20 Nisan'a kadar her zaman var; açık ve rüzgarsız gecelerde ova tabanında sıcaklık -4'e kadar inebilir. Kayısı ve kiraz yetiştiren arkadaşlar bu hafta dikkatli olsun.
Neler konuşulabilir?
- Bahçe ve balkon bitkileri: hangi bitki hangi sıcaklıkta zarar görür, dona karşı neler yapılır.
- Tarla tarımı: ekim-hasat zamanlaması, kuraklık, toprak nemi.
- Meyve bahçeleri: çiçeklenme dönemi ve geç donlar (Nisan'ın kabusudur).
- Fenoloji gözlemleri: 'bizim bahçede erik çiçek açtı' tipi notlar da çok değerli, tarih ve şehir yazın.
Bir uyarı: Burada zirai ilaç, gübre dozu gibi konularda kesin tavsiye verilmez; onun için il tarım müdürlüklerine ve ziraat mühendislerine danışın. Biz hava tarafını konuşuruz.
Ben başlayayım: Konya Ovası'nda bu yıl kış yağışları ortalamanın biraz altında kaldı. Buğday şu an kardeşlenme döneminde, Nisan sonuna kadar 30-40 mm yağış alırsa rahatlar. Geç don riski ise 20 Nisan'a kadar her zaman var; açık ve rüzgarsız gecelerde ova tabanında sıcaklık -4'e kadar inebilir. Kayısı ve kiraz yetiştiren arkadaşlar bu hafta dikkatli olsun.
Konya | Kış tahmini Ekim'de yazılır, Mart'ta karnesi verilir. | ENSO + Sibirya kar + QBO

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)