01.06.2022, 19:36
Yeni sezon, yeni takip konusu. Geçen yıl Sıcak Dalga'nın açtığı konu hepimize bir şey öğretti; bu yıl konuyu ben açıyorum ama kurallar aynı, hatta biraz daha net.
Bu yazın başlangıcı geçen yıldan farklı. Kış ve ilkbahar Ege'de daha yağışlı geçti, Mayıs'ta bile Aydın ve Muğla'da birkaç sağanak oldu. Bu iyi haber; ama çok yağışlı ilkbahar otların boylu büyümesi demek, Temmuz'da o otlar kuruyunca ince yanıcı madde yükü artar. Yani 'bu yıl rahatız' demek erken.
Rüzgar tarafında beklentim: Meltem bu yıl Haziran ortasında oturacak gibi, Temmuz'un ikinci yarısında 25 knot'u aşan günler olur. Bu konuda her kırmızı günde sabah bir rüzgar özeti yazacağım: Çeşme, Bodrum, Marmaris, Fethiye için knot cinsinden.
Bu konuda nasıl yazılır?
Bir de ricam: Tatile gidenler, piknik yapanlar, lütfen ateş yakmayın, sigarayı arabadan atmayın. Bu forumu okuyan herkes bunu bilir ama çevrenize hatırlatın.
Bu yazın başlangıcı geçen yıldan farklı. Kış ve ilkbahar Ege'de daha yağışlı geçti, Mayıs'ta bile Aydın ve Muğla'da birkaç sağanak oldu. Bu iyi haber; ama çok yağışlı ilkbahar otların boylu büyümesi demek, Temmuz'da o otlar kuruyunca ince yanıcı madde yükü artar. Yani 'bu yıl rahatız' demek erken.
Rüzgar tarafında beklentim: Meltem bu yıl Haziran ortasında oturacak gibi, Temmuz'un ikinci yarısında 25 knot'u aşan günler olur. Bu konuda her kırmızı günde sabah bir rüzgar özeti yazacağım: Çeşme, Bodrum, Marmaris, Fethiye için knot cinsinden.
Bu konuda nasıl yazılır?
- Biçim: İl/İlçe · saat · rüzgar (yön/hız) · nem · resmi kaynak durumu. Örnek: 'Muğla/Menteşe · 14:30 · kuzeyli 25-30 km/s · nem %18 · Orman Genel Müdürlüğü açıklaması var'.
- Hasar, kayıp ve tahliye rakamı yazılmaz. Bunlar yalnızca resmi kurumların işidir; yanlış bir rakam paniğe yol açar.
- Doğrulanmamış görüntü, 'duydum ki' haberi ve suçlama paylaşılmaz.
- Yangın görürseniz önce 112'yi arayın, sonra buraya yazın. Sıra hiç değişmez.
- Bu konu hava koşulunu takip eder: rüzgar, nem, sıcaklık, kuraklık. Yangının nasıl çıktığı tartışması burada yapılmaz.
Bir de ricam: Tatile gidenler, piknik yapanlar, lütfen ateş yakmayın, sigarayı arabadan atmayın. Bu forumu okuyan herkes bunu bilir ama çevrenize hatırlatın.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)