19.07.2026, 00:32
Dün öğleden sonra Ankara'nın güney ve doğu ilçelerini etkileyen fırtınanın toparlanmış kaydını paylaşıyorum; eksik veya hatalı gördüğünüz yeri düzeltin.
Zaman çizelgesi (18.07.2026)
Ön değerlendirme
Kararsızlık (MLCAPE) 2000 J/kg civarı ve 0-6 km rüzgar kesmesi 22 m/s ile süper hücre için gereken iki koşul da vardı; radardaki dönüş imzası ve dolu boyutu da bunu destekliyor. Kesin sınıflandırmayı Ayşe Hanım'ın analizine bırakıyorum.
Güvenlik notu
Bu tür hücrelerde en büyük risk düşen ağaç dalları ve açıkta kalmak; araç içinde dolu sırasında cam kırığına karşı başınızı koruyun, altgeçitlere girmeyin. AFAD ve 112 acil durumlar içindir, meraktan aramayın.
Kaynak: MGM istasyon ve radar verileri, üye gözlemleri. Doğrulanmamış hortum bildirimlerini lütfen bu başlığa yazmayın.
Zaman çizelgesi (18.07.2026)
- 14:30: Haymana-Gölbaşı üzerinde ilk kule bulutlar; sıcaklık Çankaya'da 34,2 °C, çiy noktası 14 °C.
- 15:40: Gölbaşı güneyinde tek hücre hızla güçlendi; radarda 16:05'te kanca eko (hook echo) benzeri yapı, yani dönen bir yukarı akış (mezosiklon) işareti.
- 16:20-16:50: Çankaya (Dikmen, Çayyolu değil, doğu kesim) ve Mamak'ta dolu; üyelerden gelen cetvelli ölçümler 2,5-3,5 cm, yani ceviz büyüklüğü. Araç camlarında hasar bildirimleri var.
- 16:35: MGM Ankara istasyonunda 78 km/s hamle; bu, MGM'nin fırtına eşiğini (62 km/s) aşan bir değer.
- 17:30: Hücre Elmadağ üzerinden doğuya çıktı ve zayıfladı. 24 saatlik yağış Çankaya'da 27 mm, Mamak'ta 31 mm.
Ön değerlendirme
Kararsızlık (MLCAPE) 2000 J/kg civarı ve 0-6 km rüzgar kesmesi 22 m/s ile süper hücre için gereken iki koşul da vardı; radardaki dönüş imzası ve dolu boyutu da bunu destekliyor. Kesin sınıflandırmayı Ayşe Hanım'ın analizine bırakıyorum.
Güvenlik notu
Bu tür hücrelerde en büyük risk düşen ağaç dalları ve açıkta kalmak; araç içinde dolu sırasında cam kırığına karşı başınızı koruyun, altgeçitlere girmeyin. AFAD ve 112 acil durumlar içindir, meraktan aramayın.
Kaynak: MGM istasyon ve radar verileri, üye gözlemleri. Doğrulanmamış hortum bildirimlerini lütfen bu başlığa yazmayın.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)