Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın
Vds satın al

HavaForumu'nun İlk Yılı: 2021 Sistemleri Arşivi

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Forumumuzun ilk yılını geride bıraktık. Bu konu, 2021'de forumda takip ettiğimiz başlıca sistemlerin kısa bir arşivi olarak açıldı. Bölge konularındaki binlerce mesajın arasından önemli olayları bir yerde toplamak istedim.

2021'in başlıca olayları (forum kayıtlarından):
  • Mart 2021 — Son kış dalgası: Forumun açıldığı hafta Marmara'da sulu kar ve kar karışık yağmur. İlk raporlarımız.
  • Haziran-Temmuz 2021 — Sıcak ve kurak yaz: Akdeniz ve Ege'de nemin çok düştüğü haftalar. Orman Yangınları Takip Konusu bu dönemde açıldı.
  • 10-13 Ağustos 2021 — Batı Karadeniz yağışları: Yukarı seviye soğuk çekirdeği ve orografik etkiyle 24 saatte 150-250 mm'ye varan yağışlar. Bölgede çok ağır bir süreç yaşandı; kayıplar ve hasar konusunda yalnızca resmi açıklamalar esas alındı. Bu olayı saygıyla anıyoruz.
  • 29-30 Kasım 2021 — Lodos fırtınası: Derin bir Akdeniz alçağı; Marmara'da 100 km/s'yi aşan hamleler. İstanbul konusunda sabaha kadar anlık rüzgar bildirimleri.
  • Aralık 2021 — Kış başlangıcı: Kar Sistemlerimiz İçin İsim Önerileri ve Anket konusu; Boran adının seçilmesi.

Bu listeye eklemek istediğiniz bir olay, eksik ya da yanlış bir bilgi varsa lütfen yazın.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • kemalMeteo, yeliz97, hamza.uslu, manisafirtina, alp.toprak, bulent_antalya, tuncayk62, ahmetb80, yagmur_yesim, EnsembleEce, bartinmeteo226
Alıntı
Vds satın al
Ağustos 2021'i bu kadar saygılı bir dille andığınız için teşekkür ederim. Bölgede yaşayan biri olarak o günleri unutmak mümkün değil. Meteorolojik bir not: O olayda toprak zaten önceki günlerin yağışıyla doygundu ve yağışın saatlik şiddeti çok yüksekti. Bu iki faktör birleşince sonuçlar ağır oluyor. Bu yüzden her yağış sisteminde bu iki şeyi vurguluyorum.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • EgeliRuzgar, Meteonuri, SudeFirtina
Alıntı
29 Kasım lodosu için ek bilgi: Alçak merkez Ege'nin kuzeyinden Marmara'ya doğru hareket ederken basınç gradyanı çok sıkılaştı. Çanakkale'de rüzgar 50 knot'u aştı, Boğaz'da gemi geçişleri durduruldu. Bu olay, bir Akdeniz alçağının Marmara'da ne kadar sert olabileceğinin iyi bir örneğiydi.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • necatig766, havacibulent, cahit730
Alıntı
Mart 2021 satırı için: Forumun ilk raporu benimdi, 14 Mart, 'sulu kar ama sayılır'. Bu bir ölçüm değil, bir hatıra olarak arşivde dursun. O hafta 850 hPa -4/-5 civarındaydı, kıyıda kar için yetersiz, yüksek kesimlerde karla karışık yağmur için yeterli.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • Radartuncay, trabzonlipelin, UzunVadeciMert
Alıntı
Bu forumda ilk mesajımı 2022 yılında yazmıştım, zaman ne çabuk geçti.
Alıntı
Yaz satırına ekleme: Temmuz sonunda Akdeniz kıyılarında gözlenen sıcaklıklar 40-44 aralığındaydı, nem %10-15'e kadar düştü. Bu değerler resmi istasyonlardan. O dönemde yangın takip konusundaki disiplin, forumun karakterini belirleyen şeylerden biri oldu.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • karatast, TrakyaFirtina
Alıntı
Ben foruma Kasım 2021'deki lodos gecesi katıldım. İstanbul konusunu okurken kayıt oldum. O gece herkesin kendi mahallesinden rüzgar değeri paylaşması beni çok etkiledi. Bu arşiv konusu çok güzel olmuş.
Tabletten yazıyorum, fotoğraflar sonradan eklenir
Alıntı
Tamamen haklısın SicakDalga07.
[-] eminarslan adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • bayburthavasi
Alıntı
Katkılar ilk mesaja eklendi. Bu konuyu her yılın başında bir önceki yılın arşiviyle güncellemeyi düşünüyoruz; ya da her yıl için ayrı bir arşiv konusu. Görüşlerinizi 'Sorularınız ve Görüşleriniz' forumuna yazabilirsiniz.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • dogan67, keremk58, ahmetb80
Alıntı
Evet, bu konuda hemfikiriz.
Gökyüzü her gün farklı bir tablo çizer.
Ecowitt WS2910 · veriler 5 dakikada bir güncelleniyor
Alıntı
Vds satın al
Bu forumdaki ilk mesajım da bir sağanak raporuydu, 2022 yazıydı.
Gökyüzü her gün farklı bir tablo çizer.
Ecowitt WS2910 · veriler 5 dakikada bir güncelleniyor
[-] gulbahar558 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Serife10
Alıntı
Şunu da ekleyeyim: Bence de öyle, acele etmemek lazım.
Alıntı
Eski sistemlerin konularını okuyunca hepsini yeniden yaşıyorum. Radyodan hava durumunu dinlediğimiz günleri hatırlayan var mı?
Gözlemler Niğde merkez çevresinden
[-] Karatas_Nigde adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • karturan
Alıntı
Bugün itibarıyla: Bu forumun eski günlerini özleyen tek ben miyim? Herkese iyi akşamlar.
Aydın bölge gözlemcisi | Yorumlar kişiseldir
Gözlem noktası: Efeler / Aydın, 110 m
[-] cemc adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Akgun_Mus
Alıntı
Bu konuyu okurken forumun ilk yıllarındaki heyecanı hatırladım. O zamanlar bu kadar üye yoktu ama her sistemde sabaha kadar yazışırdık. Bu forumda ilk mesajımı 2022 yılında yazmıştım, zaman ne çabuk geçti.
Bir termometre, bir defter, bir ömür.
Froggit HP1000, çatı montajı · 1230 m
[-] Songul_89 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • bayburthavasi
Alıntı

Hızlı Erişim:

Konuyu görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi(ler)

Deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Ayrıntılar: Çerez Politikası