Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın
Vds satın al

Ecowitt Ev Tipi İstasyonlar Hakkında Görüşler

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Erzurum'da iki kıştır Ecowitt'in ağ geçidi tabanlı bir sistemini kullanıyorum ve görüşlerimi yazmak istedim, çünkü soğuk iklimdeki performansı hakkında pek bilgi yok.

Kurulumum: Wi-Fi ağ geçidi, sıcaklık-nem sensörü (ayrı siperlikte), ultrasonik rüzgar ölçer ve toprak sıcaklığı sensörü. Toplam maliyet profesyonel bir istasyonun yarısından az.

Soğukta performans:
  • Sıcaklık sensörü -31 °C'ye kadar sorunsuz okudu; pil olarak lityum kullandım, alkalin pil -20'nin altında birkaç gün içinde sesini kesiyor.
  • Ultrasonik rüzgar ölçer hareketli parçası olmadığı için donmuyor, bu büyük avantaj. Ancak kırağı ve dondurucu sis sensör yüzeyinde birikince birkaç saat boyunca hatalı değer verebiliyor.
  • Nem sensörü -20'nin altında %100'e yapışıp kalıyor, bu çoğu ucuz sensörde görülen bir durum.

Genel görüşüm: Fiyat/performans olarak çok iyi. Modüler yapısı sayesinde istediğiniz sensörü sonradan ekleyebiliyorsunuz. Yalnız sensörleri mutlaka iyi bir siperliğe koyun; kutudan çıkan siperlik yazın yetersiz. Bizde yaz kısa, sorun etmedim ama Ege ve Akdeniz'deki arkadaşlar dikkat etsin.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • sinoptikdeniz, necatis91, ElvanFirtina, KaradenizYagmur, sezgin_79, karmustafa, omer_59, cahit730, efeates, bayburthavasi, GizemGozlem, ozlemruzgar, malatyaliumut
Alıntı
Vds satın al
Palandöken, soğuk iklim verisi için teşekkürler, bu bilgiyi başka yerde bulmak zor. Nem sensörünün %100'e yapışması konusunda: Sensörün üzerinde yoğuşma olunca kuruması saatler sürüyor. Küçük bir ısıtıcılı sensör başlığı çözüm ama o da sıcaklık ölçümünü bozar, ayrı yerleştirmek gerekiyor.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • umit86, tamery349
Alıntı
Ankara'da aynı markanın başlangıç setini kullanıyorum. Yağış ölçer kısmında bir sorun yaşıyorum: Hafif yağmurda (saatte 0,5 mm'nin altı) hiç kayıt yapmıyor gibi. Bu normal mi?
Ensemble okurum, deterministik inanmam.
Fotoğraflar: aynasız makine + geniş açı lens
[-] Serife10 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Azra_meteo
Alıntı
(02.02.2023, 21:15)Serife10 Yazdı: Ankara'da aynı markanın başlangıç setini kullanıyorum. Yağış ölçer kısmında bir sorun yaşıyorum: Hafif yağmurda (saatte 0,5 mm'nin altı) hiç kayıt yapmıyor gibi. Bu normal mi?
Normal sayılır. Devrilen kepçeli ölçerlerde her devrilme belirli bir miktarı temsil eder (genelde 0,1 veya 0,3 mm). Çok hafif yağmurda kepçe dolup devrilene kadar kayıt görmezsin, bazen buharlaşır ve hiç devrilmez. Kalibrasyonu da kontrol et: Bilinen miktarda suyu yavaşça dök, sayıyı karşılaştır.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • berkkar, samsunlihamza, manisafirtina
Alıntı
Güzel bir derleme olmuş, emeği geçen herkese teşekkürler.
Kars için kar günü sayacı: sıfırlandı.
[-] Radartuncay adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • sefak
Alıntı
Bir ekleme: Bu tip ağ geçitlerinin çoğunda yıldırım sensörü eklentisi de var. Ev tipi yıldırım sensörleri 40 km civarını algılıyor, mesafe tahmini kaba ama oraj yaklaşırken erken uyarı için eğlenceli. Güvenilir konum için topluluk ağlarına bakın, ev sensörüne değil.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • yalcin107, fidan83
Alıntı
Evet, bu konuda hemfikiriz. Takipteyim.
Tabletten yazıyorum, fotoğraflar sonradan eklenir
[-] karmustafa adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • AnkaraSinoptik
Alıntı