Konu: 20
Alınan Beğeni: 224 mesajda 827
Verilen Beğeni: 146
Çanakkale'den selam. Ben denizci bir aileden geliyorum; babam sabah kayığa binmeden önce gökyüzüne ve Kaz Dağları'nın üstündeki bulutlara bakardı. Hava ile balık arasındaki ilişkiyi ondan öğrendim. Bu konuyu doğa yürüyüşü, kamp, olta balıkçılığı ve kuş gözlemi gibi açık hava etkinlikleri için açıyorum.
Neler paylaşılabilir?- Balık tuttuğunuz gün ve saat, rüzgar yönü ve kuvveti, deniz durumu, sonuç. Balık yerini kimseye söylemek zorunda değilsiniz, ben de söylemem.
- Doğa yürüyüşü planı yapanlar için hava sorusu: rota, yükseklik, tarih.
- Kuş göçleri ve hava ilişkisi: leylekler, turnalar, yırtıcı kuşların Boğaz geçişleri.
- Kamp deneyimleri: rüzgar, çiy, gece sıcaklığı.
Kurallar: Av yasağı dönemlerine ve boy yasaklarına uyalım; yasak dönemde tutulan balığın fotoğrafı paylaşılmaz. Yürüyüş rotalarında tehlikeli hava beklentisi varsa (oraj, fırtına, tipi) açıkça yazılır ve yürüyüş ertelenmesi önerilir.
Benim gözlemim: Çanakkale'de poyraz 15-20 knot estiğinde kıyıdan olta ile lüfer tutmak zordur, deniz çok kabarık olur. Poyrazın dindiği ilk sabah ise çoğu zaman bereketlidir. Lodos ise suyu bulandırır, iki-üç gün beklemek gerekir. Bilimsel mi? Kısmen; ama nesiller boyu gözlem de bir tür veri.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.
LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını 15 üye beğendi
• IstasyonHalil, trabzonlipelin, ayhan_77, cemil77, SinoptikAyse, yalcin107, karcaglar, umut.tan, kar_Nazlican, Isil00, Seher.Yaman, MeteoAysel, havaciabdullah, ramazantan, BayramS03

Konu: 42
Alınan Beğeni: 416 mesajda 1.903
Verilen Beğeni: 372
Lodos, harika konu. Çeşme'de benim gözlemim: Meltem oturduğu günlerde kıyıda balık az, öğleden önce ve gün batımına yakın saatler iyi. Lodosun ardından gelen ilk sakin günde kefal kıyıya yaklaşıyor. Bir de Alaçatı'da kuş gözlemcileri için küçük bir not: Eylül'de flamingolar geliyor, rüzgarsız sabahlar en iyi zaman.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
Konu: 1
Alınan Beğeni: 40 mesajda 51
Verilen Beğeni: 103
Kısa not: Bence de öyle, fazla heveslenmemek lazım. Gözlemi olan yazsın.
Bir termometre, bir defter, bir ömür.
Froggit HP1000, çatı montajı · 1230 m
Konu: 43
Alınan Beğeni: 434 mesajda 2.220
Verilen Beğeni: 406
Karadeniz'den: Hamsi sezonunda ilk karayel fırtınasından sonra hamsinin kıyıya yakınlaştığı eskiden beri söylenir. Deniz suyu sıcaklığı 14 derecenin altına düşünce hamsi Doğu'ya iner. Ama yağmurlu dönemlerde dere ağızlarında su bulanıklaşır, balıkçılar o günleri sevmez. Of'ta dere ağzında olta atanlar bilir.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
Konu: 1
Alınan Beğeni: 194 mesajda 270
Verilen Beğeni: 243
Bolu'dan, Yedigöller'de kamp yaptık geçen hafta sonu. Gece 6 dereceye indi, Haziran için şaşırdım ama BatiKaradenizBora'nın yazısında göller bölgesinde gece soğuk hava birikir diye okumuştum, hazırlıklıydık. Sabah göl yüzünde sis vardı, çok güzeldi.
Konu: 21
Alınan Beğeni: 243 mesajda 864
Verilen Beğeni: 149
(05.06.2022, 19:15)cetind58 Yazdı: Bolu'dan, Yedigöller'de kamp yaptık geçen hafta sonu. Gece 6 dereceye indi, Haziran için şaşırdım ama BatiKaradenizBora'nın yazısında göller bölgesinde gece soğuk hava birikir diye okumuştum, hazırlıklıydık. Sabah göl... Hazırlıklı gitmenize sevindim. Yedigöller 1.500-1.600 metrede, çanak şeklinde bir vadi; açık gecelerde soğuk hava vadiye çöker. Yazın bile gece 5-8 derece normal. Sabah sisi de bundan: Göl suyu havadan sıcak, buharlaşan su soğuk havada yoğuşuyor. Buna buharlaşma sisi deniyor.
Bolu, 740 m | Bolu Dağı'nda kar başladıysa yola çıkmadan düşün. | Kartalkaya kalınlık takibi
Konu: 0
Alınan Beğeni: 130 mesajda 159
Verilen Beğeni: 177
Katılıyorum, bir de üstüne sabırlı olmak lazım.
dogant adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:dogant adlı üyenin bu mesajını 1 üye beğendi
• cetind58
Konu: 20
Alınan Beğeni: 224 mesajda 827
Verilen Beğeni: 146
Boğaz'dan kuş notu: Bu hafta leylek ve yırtıcı kuş geçişleri yoğunlaştı. Kuzeydoğulu hafif rüzgar olan günlerde kuşlar Çanakkale Boğazı'nı daha rahat geçiyor, güneybatılı günlerde bekliyorlar. Termik akımlar öğleye doğru güçlenince yüzlercesi aynı anda süzülüyor. Dürbünü olan gelsin.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.
Alınan Beğeni: 51 mesajda 61
Verilen Beğeni: 176
Aynen katılıyorum. Herkese iyi akşamlar.
Termometre yalan söylemez, model bazen söyler.
Alınan Beğeni: 49 mesajda 62
Verilen Beğeni: 127
(18.05.2022, 21:01)LodosBogazi Yazdı: Çanakkale'den selam. Ben denizci bir aileden geliyorum; babam sabah kayığa binmeden önce gökyüzüne ve Kaz Dağları'nın üstündeki bulutlara bakardı. Hava ile balık arasındaki ilişkiyi ondan öğrendim. Bu konuyu doğa... İstanbul'dan olta balıkçısıyım. Bu hafta sonu lodos vardı, Karaköy'de kimse balık tutamadı, dalgalar rıhtıma vuruyordu. Pazartesi poyraz başlayınca istavrit geldi. Lodos'un gözlemleri benim tecrübemle birebir uyuşuyor. Poyraz sonrası ilk sabahın bereketi gerçek.
Hava defteri tutuyorum (başlangıç: 2019)

Alınan Beğeni: 28 mesajda 31
Verilen Beğeni: 60
Bütün arkadaşlara teşekkür ederim. Bu forumu sadece hava için değil, buradaki samimiyet için de takip ediyorum. Zamanla göreceğiz.
Alınan Beğeni: 51 mesajda 74
Verilen Beğeni: 99
Paylaşımlarınız için teşekkürler, sessiz bir takipçi olarak çok şey öğreniyorum. Bursa'dan selamlar.
Sıcaklık düşsün de nasıl düşerse düşsün.
|