Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın
Vds satın al

Kar Sistemlerimiz İçin İsim Önerileri ve Anket

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arkadaşlar selam,

İlk kışımıza giriyoruz ve bölge konularında şimdiden bir sorun görüyorum: Büyük bir kar sistemi geldiğinde herkes ona başka bir ad takıyor. Biri 'Ocak sistemi' diyor, biri 'Balkan soğuğu', biri 'büyük kar'. Üç yıl sonra arşivde bir olayı aramak isteyen hiçbir şey bulamaz.

Önerim şu: Forum olarak kayda değer kar sistemlerine kendi Türkçe adlarımızı verelim. Resmi bir adlandırma değil, tamamen forum içi bir gelenek; amacı arşivi düzenli tutmak ve bir olaydan yıllar sonra aynı dille bahsedebilmek.

Ad verilme ölçütü (öneri):
  • En az iki bölge forumunu etkileyen, 850 hPa sıcaklığı Marmara'da -6 °C'nin altına inen ve en az bir il merkezinde 15 cm üzeri kar bırakan sistemler.
  • Ya da Doğu/İç Anadolu'da olağandışı süre ve şiddette bir soğuk dalga.
  • Ad, sistem modellerde 72 saat içine girdiğinde yönetim ve moderatörlerce ilan edilir; bölge konusunun o dönemki kopyası parantez içinde bu adı taşır.

Ad kuralları:
  • Kısa, Türkçe, rüzgar/kar/soğukla ilgili bir kelime.
  • Kişi adı yok, marka yok, siyasi çağrışım yok.
  • Liste sırayla kullanılır; kullanılan ad beş yıl tekrar edilmez.

Şimdi öneri sırası sizde. Her üye en fazla üç ad önersin, gerekçesini bir cümleyle yazsın. 30 Kasım'da en çok destek alan on adı ankete koyacağım; anketin ilk sırası ilk sistemin adı olacak.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • LodosBogazi, erenk07, sakaryameteo648, KonyaliMeryem, bayburthavasi, SudeFirtina, kastamonuhavasi, eminarslan, HavaAdmin, alp.toprak, yalcin107, AnkaraSinoptik, havacitolga
Alıntı
Vds satın al
Güzel fikir, Kar Avcısı. Üç önerim: Tipi (Erzurum'un en iyi bildiği şey), Ayaz (kuru soğuğun en güzel adı), Kırağı (sabah camda göreceğiniz şey). Yalnız ölçütte bir düzeltme önereyim: Bizde 15 cm kar olay değil, Doğu için 'olağandışı süre' ölçütünü ayrı tutman iyi olmuş.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • havaciabdullah, cahit730
Alıntı
Benden: Karayel (kuzeybatıdan gelen, Trakya'nın ilk misafiri), Boran (ani ve şiddetli kar fırtınası, eski bir kelime), Bora (Balkanlar'dan inen soğuk rüzgar). Bora ile Boran birbirine çok benzer, ikisinden biri seçilirse diğeri düşsün.
Edirne | Balkanlar soğursa Trakya titrer. | Tahmin = senaryo + güven derecesi
[-] TrakyaFirtina adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • trabzonlipelin, Radarcan, cemalb436
Alıntı
Denizciler adına: Poyraz olmazsa olmaz. Kar yağışlarımızın yarısı onun sayesinde. İkinci önerim Yıldız, kuzey rüzgarının eski adı; ama 'yıldız' kelimesi karışıklık yaratır, belki listeye alınmaz.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • erenk07, salihMeteo
Alıntı
Teknik bir öneri: Adları yazarken tarih eki koyalım, örneğin 'Boran (Ocak 2022)'. Bir de 'kayda değer' ölçütü için sadece il merkezi kar kalınlığına değil, en az iki resmi istasyon ölçümüne bakalım. Ad önerim Sulu Kar değil tabii; Kızıl Ayaz olabilir mi, çok uzun mu?
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • yagmur_yesim, bayburthavasi
Alıntı
Ben Beyaz Poyraz diyecektim ama iki kelimeli adlar uzun oluyor galiba. O zaman sadece Karakış öneriyorum. Kullanımı kolay, herkes anlar.
Alıntı
Moderasyon açısından destekliyorum. Bir ek ölçüt önereyim: Ad verildiğinde bölge konusunun açılış mesajına sistemin sinoptik özeti (kaynak bölge, 850 hPa minimumu, beklenen süre) yazılsın. Böylece ad yalnızca bir etiket değil, bir kayıt olur. Önerim yok, sizin seçiminize saygı duyarım.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • PalandokenKar, SamsunKarayel, TrakyaFirtina
Alıntı
Bir ekleme: Çok sağ olun, iyi ki bu forum var 🙏 Yanılıyorsam düzeltin.
Alıntı
(17.11.2021, 21:36)SinoptikAyse Yazdı: Moderasyon açısından destekliyorum. Bir ek ölçüt önereyim: Ad verildiğinde bölge konusunun açılış mesajına sistemin sinoptik özeti (kaynak bölge, 850 hPa minimumu, beklenen süre) yazılsın. Böylece ad yalnızca bir etiket...
Öneri süresi doldu, 40'ı aşkın üyeden 100'e yakın öneri geldi, teşekkürler! En çok desteklenen on ad ankete kondu:

1. Boran
  2. Karayel
  3. Kırağı
  4. Tipi
  5. Poyraz
  6. Ayaz
  7. Karakış
  8. Bora
  9. Kuzgun
  10. Sakar

Anket 10 Aralık'a kadar açık. Sıra oylamaya göre belirlenecek, ilk sistem ilk sıradaki adı alacak. Ayşe Hanım'ın önerisi kabul: Adlandırılan her sistemin sinoptik özeti bölge konusunun ilk mesajında yer alacak.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • sema.alkan, BulutKovalayan, demira, eskisehirgozlem
Alıntı
Oyumu verdim. Ege'den biri olarak tek dileğim şu: Listedeki adlardan biri bir gün İzmir'e de uğrasın. Kırağı olursa bize de gelir galiba, Ayaz da olur. Karayel'in bize uğradığı yok, o Karadeniz'in.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • rustue87, cahit730, SicakDalga07
Alıntı
Vds satın al
Anket kapandı. Kesin sıra: 1. Boran, 2. Karayel, 3. Kırağı, 4. Tipi, 5. Poyraz, 6. Ayaz, 7. Karakış, 8. Kuzgun, 9. Bora, 10. Sakar.

Kırağı ve Ayaz adları kuru soğuk dalgalar için de kullanılabilir (Palandöken'in ölçütü). Liste bu konunun ilk mesajına sabitlendi. İlk sistemi bekliyoruz; umarım adını bu kış kullanırız.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • alp.toprak, TunceliliDilek, MeteoAysel
Alıntı
Görünen o ki Boran adı kullanılacak. Modeller Balkanlar'dan inen soğuğu üç gündür aynı yerde tutuyor, 850 hPa Marmara'da -8/-10. Ölçütü rahatça geçiyor. Ben şimdiden 'Boran haftası' diyorum, Kar Avcısı resmi ilanı sen yaparsın.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • Fatma346, eren_izmir, fidan83
Alıntı
Katılıyorum, bir de üstüne sabırlı olmak lazım.
[-] yildirimv adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • kar_hande
Alıntı
Tamamen haklısın KarAvcisi34.
[-] YesimFirtina adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • kar_Arzu
Alıntı
Kısa bir bilgi notu: 2022'de Boran ve Karayel, 2023'te Kırağı (kuru soğuk) adları kullanıldı. 2023-2024 kışında ölçütü karşılayan bir sistem olmadı, bu yüzden sıradaki ad olan Tipi henüz kullanılmadı. Listenin kalanı ve sırası değişmedi.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • Radartuncay, manisafirtina
Alıntı