21.10.2023, 19:45
Anadolu Yakası konusundan sonra dengeyi sağlamak için Avrupa Yakası'na da bir konu açıyorum. Avrupa Yakası hem daha geniş hem de iklim olarak daha çeşitli.
Avrupa Yakası'nın bölgeleri
Kent ısı adası notu
Açık ve durgun kış gecelerinde Fatih ile Çatalca arasında 5-6 °C fark oluşabilir. Bu yüzden 'İstanbul'da don' demek yerine ilçeyi yazmak önemli.
Beklentim
Bu konuda özellikle ilçeler arası karşılaştırmalar ve uzun dönem gözlemler toplansın. Günlük rapor ana konuya.
Karşılaştırma önerisi
Kış boyunca Fatih, Başakşehir, Arnavutköy ve Silivri'den aynı saatte (07:00) yapılacak dört ölçüm, Avrupa Yakası'nın ısı adası ile Trakya etkisini aynı tabloda gösterir. Yazın ise 15:00 ölçümleri iç ilçelerle kıyı arasındaki farkı ortaya koyar. Gönüllü olan arkadaşlar ilk mesajlarına ölçüm yerlerini yazsın.
Avrupa Yakası'nın bölgeleri
- Kuzey yükseklikler: Arnavutköy, Kemerburgaz, Zekeriyaköy, Çatalca. 200 metre üstü; Balkan kaynaklı soğuklarda ilk beyazlayan yerler.
- Batı kıyısı: Silivri, Büyükçekmece, Beylikdüzü. Trakya'ya en yakın, karayel akışlarında öne çıkar.
- Tarihi yarımada ve Boğaz kıyısı: Kent ısı adası en güçlü, karda en son beyazlayan kesim.
- İç kesimler: Başakşehir, Esenyurt, Bağcılar. Yazın en sıcak değerler ve konvektif tetikleme bölgesi.
Kent ısı adası notu
Açık ve durgun kış gecelerinde Fatih ile Çatalca arasında 5-6 °C fark oluşabilir. Bu yüzden 'İstanbul'da don' demek yerine ilçeyi yazmak önemli.
Beklentim
Bu konuda özellikle ilçeler arası karşılaştırmalar ve uzun dönem gözlemler toplansın. Günlük rapor ana konuya.
Karşılaştırma önerisi
Kış boyunca Fatih, Başakşehir, Arnavutköy ve Silivri'den aynı saatte (07:00) yapılacak dört ölçüm, Avrupa Yakası'nın ısı adası ile Trakya etkisini aynı tabloda gösterir. Yazın ise 15:00 ölçümleri iç ilçelerle kıyı arasındaki farkı ortaya koyar. Gönüllü olan arkadaşlar ilk mesajlarına ölçüm yerlerini yazsın.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)