Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın
Vds satın al

Tipi Kar Fırtınası Değerlendirmesi (17-24 Şubat 2025)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tipi Kar Fırtınası'nın ardından söz verdiğim değerlendirme. Uzun olacak, kahvenizi alın.

1) Sinoptik durum
15 Şubat'tan itibaren İskandinavya'dan Batı Rusya'ya uzanan güçlü bir yüksek basınç bloğu kuruldu. Bloğun güneydoğu kenarından Rusya kökenli soğuk hava Karadeniz'e doğru indi. Karadeniz üzerinde yüzey basınç gradyanı kuzeydoğulu, uzun ömürlü bir poyraz akışı oluşturdu. 850 hPa sıcaklıkları Marmara'da 18 Şubat'ta -7 °C'ye, 20 Şubat'ta -9 °C'ye indi. Karadeniz yüzey suyu 9-10 °C civarındaydı; yani deniz ile 850 hPa arasında 17-19 °C fark vardı. Deniz etkili kar için ideal.

2) Gözlenen etkiler
  • İstanbul: 18, 20 ve 22 Şubat'ta üç ayrı yoğun bant; arada saatlerce ara. Anadolu Yakası yüksek kesimlerde 30-40 cm, kıyıda 10-20 cm. Avrupa Yakası'nın kuzey ilçeleri de benzer.
  • Marmara: Kocaeli ve Sakarya kuzey kesimleri 20-30 cm. Trakya'da bantlar zayıf, 5-15 cm.
  • Batı ve Orta-Doğu Karadeniz: Kıyı şeridinde kar, Doğu Karadeniz'de kıyıda kar örtüsü. Yüksek kesimlerde 50 cm üzeri.
  • Ankara: 19-21 Şubat arasında aralıklı kar, 10-15 cm.

3) Tahminim nasıl çıktı?
14 Şubat'ta bölge konusunda 'iki günlük poyraz karı, İstanbul kıyıda 5-10 cm' yazmıştım. Süreyi ve miktarı düşük tuttum. Bloğun beklediğimden iki gün uzun kalması, bant sayısını ikiden üçe çıkardı.

4) Belirsizlik nereden geldi?
Bant tahmininde asıl zorluk konum. Rüzgar yönündeki 10-15 derecelik bir sapma, bandı Beykoz'dan Kartal'a kaydırıyor. Hiçbir küresel model bu ölçeği çözemez; yüksek çözünürlüklü bölgesel modeller ve radar ile kısa vadeli takip şart.

5) Güven derecesi değerlendirmesi
'Orta' vermiştim; doğru bir seçimdi ama miktarda alt sınırda kaldım.

Bölge forumundaki raporlarınız olmasa bu değerlendirme bu kadar ayrıntılı olamazdı. Rapor veren herkese teşekkürler.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
Alıntı
Vds satın al
Çekmeköy raporu tekrar: 18 Şubat 11 cm, 20 Şubat 16 cm, 22 Şubat 11 cm; erime düşüldükten sonra en yüksek kalınlık 34 cm, toplam yağış 38 cm. Ayşe'nin 'üç bant' dediği tam olarak böyle yaşandı. 20 Şubat gecesi saat 23:00 ile 02:00 arası saatte 4-5 cm birikti, 2022 Boran'dan beri görmediğim bir şiddetti.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • izmirHavasi, bulutNeslihan
Alıntı
(27.02.2025, 21:45)KarAvcisi34 Yazdı: Çekmeköy raporu tekrar: 18 Şubat 11 cm, 20 Şubat 16 cm, 22 Şubat 11 cm; erime düşüldükten sonra en yüksek kalınlık 34 cm, toplam yağış 38 cm. Ayşe'nin 'üç bant' dediği tam olarak böyle yaşandı. 20 Şubat gecesi saat...
Teşekkürler. Senin 20 Şubat gece raporun, bandın en güçlü saatini doğrulamamı sağladı. O saatlerde radar yankısı Anadolu Yakası'nın kuzeyinde neredeyse sabitlenmişti. Anadolu Yakası'nın kuzeyinde bandın bu kadar uzun süre sabit kalması, olayın en dikkat çekici yanlarından biriydi.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • havacibulent, dogan67, havacitugay, tugaykose
Alıntı
Samsun'dan ek: Atakum'da kıyıda 12 cm kar oldu. Deniz 10 °C, 850 hPa -8 °C; fark 18. Ama karayel değil, doğudan kuzeydoğulu akış olduğu için bantlar kıyıya paralel kaldı ve iç kesimlere pek sokulmadı. Deniz etkili kar tartışmalarında yön faktörünü bir kez daha görmüş olduk.
Samsun / Atakum | Deniz 12 °C, 850 hPa -8 °C: kar bantları kurulur. | Karayel yoksa kıyıya kar yok.
[-] SamsunKarayel adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • eren_67, omer_samsun, izmirHavasi
Alıntı
Model tarafından not: ECMWF 12 Şubat 00z run'ında bloğu yakaladı, GFS iki gün sonra katıldı. Ama İstanbul yağış toplamında GFS kıyı için 25-30 cm gibi abartılı değerler verdi, ECMWF 8-12 cm. Gerçek ikisinin arasında çıktı. Bu kez GFS'e kızamıyorum, bir kere de o haklı çıksın.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • bayram_797, tolgaMeteo, cetind58, aktass62
Alıntı
Önümüzdeki birkaç gün sakin geçer, belirgin bir sistem görünmüyor. Cephenin geçişi 5 Mart öğle saatlerinde bekleniyor.
Alıntı
Kocaeli'den teşekkürler. Bizim Körfez kıyısında 18 cm ölçtüm, kuzey kesimlerde 25 cm üstü. Bir sorum var: bantların üç ayrı dalga halinde gelmesinin sebebi neydi? Rüzgar mı döndü? Bir de Körfez'in güney kıyısında, Gölcük tarafında neredeyse hiç kar yoktu; bu farkı da açıklayabilir misiniz?
[-] faruk.aygun adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Nurcan_meteo
Alıntı
(28.02.2025, 20:41)faruk.aygun Yazdı: Kocaeli'den teşekkürler. Bizim Körfez kıyısında 18 cm ölçtüm, kuzey kesimlerde 25 cm üstü. Bir sorum var: bantların üç ayrı dalga halinde gelmesinin sebebi neydi? Rüzgar mı döndü? Bir de Körfez'in güney kıyısında...
Evet, esas neden rüzgar yönündeki salınım. Yüksek basınç merkezi iki kez hafifçe doğuya kaydı; her kaymada poyraz biraz doğuya döndü ve bantlar İstanbul üzerinden kuzeye çekildi. Merkez geri gelince bantlar tekrar kıyıya oturdu. Ayrıca üst seviyede geçen kısa dalga oluklar, bantların şiddetini dönem dönem artırdı.
  • Gulizar74, KoseY04, cagatayates, enes_89
Alıntı
Ankara kısmını ben de kendi blogumda ayrıntılı yazdım. Kısaca: Ankara'ya kar deniz etkili bantlardan değil, 19-21 Şubat'ta Karadeniz'den içeri sızan nemli soğuk havanın Köroğlu dağlarını aşmasıyla geldi. Keçiören ve Pursaklar'da 15 cm, Çankaya'da 10 cm.
Ankara / Çankaya, 900 m | Kuru soğuk, kısa kar, uzun don. | Önce sinoptik, sonra ilçe.
[-] AnkaraSinoptik adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • burak_681, eroglu98, meteomahmut
Alıntı
Bu tip değerlendirme yazıları çok kıymetli. Sistem geçip gitti, herkes unuttu ama burada neden, nasıl olduğu kalıyor. Emeğinize sağlık. Yıllar sonra bu yazıya dönüp baktığımızda neyin neden olduğunu hatırlamak için harika bir kaynak olacak.
[-] Radarcan adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • karalperen
Alıntı
Vds satın al
Konvektif gözle bir ek: 20 Şubat gecesi İzmit'te karla birlikte gök gürültüsü duyduk. Thundersnow! Deniz etkili bantlarda 850-500 hPa arası dikey sıcaklık farkı çok büyük olunca kar içinde bile konveksiyon oluşuyor. Radarda bandın içinde 40 dBZ üstü çekirdekler vardı.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • nazim399, Ayca_Manisa
Alıntı
(03.03.2025, 19:12)KonvektifCan Yazdı: Konvektif gözle bir ek: 20 Şubat gecesi İzmit'te karla birlikte gök gürültüsü duyduk. Thundersnow! Deniz etkili bantlarda 850-500 hPa arası dikey sıcaklık farkı çok büyük olunca kar içinde bile konveksiyon oluşuyor...
Güzel yakalama. İzmit için de o gece İstanbul ile aynı bandın güney kolu etkiliydi. Thundersnow raporlarını değerlendirme tablosuna ekliyorum; bu olayın ne kadar enerjik olduğunun en güzel göstergesi. Ayrıca bu tür gözlemler, deniz etkili bantların ne kadar derin konveksiyon üretebildiğini anlamak için çok değerli.
  • karturan, cahit730, Sinoptikefe, gokyuzuFunda
Alıntı
Uzun vadede değişiklik yok, düz bir tablo.
Model haritası paylaşırken hangi saati eklemek lazım?
Alıntı
Aynı şeyi ben de fark ettim, iyi yakalamışsın. Yanılıyorsam düzeltin.
İstanbul sokaklarından canlı gözlem
[-] dogukan616 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Hayriye_Usak
Alıntı
ECMWF 12z biraz daha kuru çıktı, yağış alanları doğuya kaymış. Neden her model farklı bir şey söylüyor, hepsi aynı veriyle çalışmıyor mu?
Doluya karşı örtü, tahmine karşı sabır.
[-] ferdafirtina adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • manisalicoskun
Alıntı