Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Meteorolojik Makale Çeviri Serisi (2. Bölüm: Jet Akımları ve Rossby Dalgaları)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Serinin ikinci bölümünü ben hazırladım. Konumuz, 500 hPa haritalarına bakarken gördüğümüz o büyük dalgaların kaynağı.

Rossby dalgaları nedir?
Orta enlemlerde batıdan doğuya akan havanın kuzey-güney yönünde yaptığı büyük ölçekli salınımlardır. Dünyanın dönüşünden kaynaklanan etkinin (Coriolis parametresi) enlemle değişmesi sonucu oluşurlar. Dalga boyları birkaç bin kilometredir ve kuzey yarımkürede genellikle 4-6 dalga aynı anda bulunur.

Sırt ve çukur
  • Sırt (ridge): Dalganın kuzeye doğru kabardığı bölge; altında genellikle yüksek basınç, alçalan hava, açık ve ılık hava.
  • Çukur (trough): Dalganın güneye sarktığı bölge; soğuk hava, yükselen hareket ve kötü hava.

Dalgaların hareketi
Kısa dalgalar hızla doğuya ilerler; uzun dalgalar ise yavaş hareket eder, hatta yerinde durabilir ya da geriye (batıya) kayabilir. Uzun dalgaların yerinde durması blokajla sonuçlanır. Bir bölgenin haftalarca soğuk ya da sıcak kalmasının nedeni çoğu zaman uzun dalga düzenidir.

Jet akımıyla ilişkisi
Jet akımı bu dalgaların içinden geçen hızlı rüzgar kuşağıdır. Dalga genliği arttıkça (dalgalar derinleştikçe) jet de kıvrılır; soğuk hava güneye, sıcak hava kuzeye daha fazla taşınır.

Türkiye için pratik okuma
Balkanlar üzerinde derin bir çukur ve Batı Avrupa'da güçlü bir sırt varsa, soğuk hava kuzeybatıdan bize iner. Tersine, Doğu Akdeniz'de sırt ve Batı Avrupa'da çukur varsa güneyli akışla ılık ve lodoslu günler gelir.

Yararlanılan başlık: WMO açık eğitim kaynakları, dinamik meteoroloji giriş modülü; üniversite açık ders notları.
Ankara / Çankaya, 900 m | Kuru soğuk, kısa kar, uzun don. | Önce sinoptik, sonra ilçe.
[-] AnkaraSinoptik adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • Ayse.Koc, karmustafa, Karatas_Nigde, kar_Busra, yozgat646, harunKar, SinoptikAyse, BayramS03, umit86, ilayda81, eskisehirgozlem, mugla05, alp.toprak
Alıntı
Ellerine sağlık. Bir ek: dalga düzenini takip etmek için 5 günlük ortalama 500 hPa haritaları çok faydalı; kısa dalgaların gürültüsünü siler, uzun dalgaları ortaya çıkarır. Uzun vade tartışmalarında bu haritalara bakmayı öneririm.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • cahit730, rustue87, salihMeteo
Alıntı
Dalgaların geriye doğru kayabilmesi çok ilginç. Retrogression diye bir terim görmüştüm, bu mu oluyor?
Alıntı
(22.08.2021, 13:14)hasant872 Yazdı: Dalgaların geriye doğru kayabilmesi çok ilginç. Retrogression diye bir terim görmüştüm, bu mu oluyor?
Evet, retrogresyon tam olarak bu. Özellikle kışın, Atlantik'teki sırtın Grönland'a doğru batıya kayması gibi durumlarda görülür ve Avrupa'daki dalga düzenini tümden değiştirebilir.
Ankara / Çankaya, 900 m | Kuru soğuk, kısa kar, uzun don. | Önce sinoptik, sonra ilçe.
[-] AnkaraSinoptik adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • ispartagozlem, SinoptikAyse, efeates
Alıntı
Bütün arkadaşlara teşekkür ederim. Bu forumu sadece hava için değil, buradaki samimiyet için de takip ediyorum. Yanılıyorsam düzeltin.
Telefondan bağlanıyorum · Iğdır merkez
[-] GulsenGozlem adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • HavaAdmin
Alıntı
Söylediklerinin hepsine katılıyorum. Özellikle forumda birbirimize saygılı olma kısmı çok önemli, burayı güzel yapan şey de bu. 👏
Radar ve uydu takibi sabah kahvesiyle birlikte
[-] ozdemirs01 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • demira
Alıntı