Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

GFS 00z 240. saatte İstanbul'a kar verdi: sezonun ilk fantezi run'ı

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evet, biliyorum. Rehberin 8. maddesini okudum, Kemal. Yine de yazıyorum, çünkü gelenek gelenektir: her sezonun ilk fantezi run'ını bu forumda ben açarım.

GFS 00z (24 Eylül), 240. saat (4 Ekim gecesi)
  • 500 hPa'da oluk Balkanlar üzerinde kapalı alçak merkeze dönüşüyor ve Ege'ye sarkıyor
  • 850 hPa İstanbul -3 °C, Trakya -5 °C
  • Yağış türü haritasında Çatalca ve Sarıyer'de kar simgesi, Çekmeköy'de sulu kar
  • 2 m sıcaklık gece 1 °C

Ne kadar ciddiye alıyorum?
Hiç. Aynı run'ın 06z'si kapalı alçağı Karadeniz'e attı ve İstanbul 850 hPa 4 °C oldu. GEFS'te 30 üyeden 1 tanesi 850 -3 altını veriyor; o da muhtemelen operasyonel run'ın kendisi. Ekim başında İstanbul'a kar yağdığı bir kayıt bilmiyorum; 1990'ların bir Ekim sonu sulu karı anlatılır, o da teyitsiz.

Peki neden yazıyorum?
Çünkü bu run, sezon takviminin başladığını gösteriyor. Fantezi run'lar da bir işaret: model artık kuzeyden gelen soğuk hava kütlelerini görüyor, hava kütleleri yeterince soğumaya başladı. Her sezon ilk fantezi run ile ilk gerçek kar arasında 8-12 hafta oluyor; 2025-26'da ilk fantezi 2 Ekim'di, ilk gerçek kar 18 Aralık. Buna göre bu yıl Aralık ortası deriz, tamamen bilimsel olmayan ama eğlenceli bir istatistik.

Kemal, iğnelemeye başlayabilirsin. Ayşe, 500 hPa'daki kapalı alçağın neden gerçekçi olmadığını da anlatırsan yeni üyeler için ders olur.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
Alıntı
(24.09.2026, 00:32)KarAvcisi34 Yazdı: Evet, biliyorum. Rehberin 8. maddesini okudum, Kemal. Yine de yazıyorum, çünkü gelenek gelenektir: her sezonun ilk fantezi run'ını bu forumda ben açarım. GFS 00z (24 Eylül), 240. saat (4 Ekim gecesi) 500 hPa'da oluk...
Otuz üyeden bir tanesi. Otuzda bir. Yüzde üç. Bunun için başlık açtın ve ben okudum. Sezon başladı, tebrikler.

Ciddi kısım: fantezi run ile ilk kar arasındaki 8-12 hafta istatistiğin beni güldürdü ama tamamen saçma değil; hava kütlesi soğudukça modelin 'yanlış yerde soğuk' üretmesi kolaylaşıyor. Ekim'de %0, Kasım'da %10, Aralık'ta %35 diye devam ederiz. 06z'nin geri çekmesi de zaten cevap.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • sanliurfaHavasi, erhankeskin, kastamonuhavasi, KaracaS05, kaan_bolu, meteoleyla, GulbaharPehlivan65, omer_samsun, serkan.kalkan, yildirimv, havacisalih, eminarslan, nalanruzgar
Alıntı
(24.09.2026, 00:32)KarAvcisi34 Yazdı: Evet, biliyorum. Rehberin 8. maddesini okudum, Kemal. Yine de yazıyorum, çünkü gelenek gelenektir: her sezonun ilk fantezi run'ını bu forumda ben açarım. GFS 00z (24 Eylül), 240. saat (4 Ekim gecesi) 500 hPa'da oluk...
Kapalı alçak neden gerçekçi değil: 500 hPa'da Balkanlar üzerinde kapalı bir alçak (cut-off low) oluşması için ana jet akımının kuzeyde kalıp oluğu koparması gerekir. Eylül sonunda jet henüz 55-60. enlemde ve güçlü; oluğu koparacak blokaj (blocking) yapısı ne Atlantik'te ne İskandinavya'da var. GFS 240. saatte bu tür kopmaları sık üretir ve 12 saat sonra siler, çünkü küçük başlangıç hataları büyümüştür. 24 Eylül 12z'de aynı bölgede sadece sığ bir oluk var; kapalı alçak yok. Ders: 200 saat sonrası kapalı alçak gördüğünüzde 'ilginç' deyin, 'geliyor' demeyin.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • SilaGozlem, karsoner, demira, sinoptiktarik, havacisalih, KarAvcisi34, Zuhal.Mardin, havacisedat, hamiyet336, KahramanmarasMeteo2, ilyas_hava, tugrulMeteo
Alıntı
Nem oranı bu kadar yüksekken sıcaklık nasıl hissedilir? Deneyimi olan var mı?
Mobil cihazdan yazıyorum, kısa cevaplar için kusura bakmayın
[-] ozane adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • sedatKar
Alıntı
Uludağ için aynı run'da 2.000 m'ye 15 cm veriyordu, onu da not ettim; Bursa'ya sulu kar bile yoktu. Kar Avcısı'nın 8-12 hafta istatistiğini merak ettim, arşivden çıkarıp tabloya dökeyim: son beş sezonun ilk fantezi run ve ilk gerçek kar tarihleri. Hafta sonu paylaşırım.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • hasant872, enes_89, figenk818, sedatKar, MusHavasi, yagmur_Asli, meryem02
Alıntı
Katılmıyorum, GFS kısa vadede bile bu kadar tutarlı değil.
Alıntı
Bu arada, Doğru, sahil şeridi ile iç kesim arasındaki fark büyük olacak.
Bir termometre, bir defter, bir ömür.
Froggit HP1000, çatı montajı · 1230 m
Alıntı
(24.09.2026, 08:20)IstasyonHalil Yazdı: Uludağ için aynı run'da 2.000 m'ye 15 cm veriyordu, onu da not ettim; Bursa'ya sulu kar bile yoktu. Kar Avcısı'nın 8-12 hafta istatistiğini merak ettim, arşivden çıkarıp tabloya dökeyim: son beş sezonun ilk fantezi run...
GFS çıktısını IstasyonHalil paylaşınca kafamdaki tablo netleşti.

Deterministik çıktıya tek başına güvenmeyin, ortalamaya bakın.
Dolu geldiğinde araba kapalıda olsun.
[-] berkkar adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • osmaniyeliguler, eminarslan, Meteoosman, sibel_karabuk, karyavuz, cetind58
Alıntı
Aynı run Çeşme'ye 850 hPa 1 °C veriyordu, yani Ekim başında bizde 10 derece, ben de kürk giyerim. Bizde palmiyeler var, bilgi olsun. Sezon başlangıcını buradan takip etmek benim için de gelenek; ilk fantezi run başlığında ilk espri hakkı benim.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • berkkar, kemalMeteo, ilker_adana, KaradenizYagmur, havaFadime, meralkahraman64
Alıntı
Klimalar yetişmiyor, Akdeniz elektrik tüketimi rekor kırdı.
Kayak sezonunda Yedikuyular kar raporları benden
Alıntı
(24.09.2026, 03:44)SinoptikAyse Yazdı: Kapalı alçak neden gerçekçi değil: 500 hPa'da Balkanlar üzerinde kapalı bir alçak (cut-off low) oluşması için ana jet akımının kuzeyde kalıp oluğu koparması gerekir. Eylül sonunda jet henüz 55-60. enlemde ve güçlü...
Yüzde yüz haklısın, bu kadar erken kesin konuşmak yanlış.

Aynı fikirdeyim, bu kadar tutarlı çıktı uzun zamandır görmemiştim.
Ordu | 2018 yılından beri gözlemci
Fotoğraflar telefon kamerasıyla, düzenleme yok
[-] Sinoptikercan adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • sakaryameteo648, SemaB_Sakarya, yagmur_ecrin
Alıntı
Bu harita üzerindeki renkler neyi ifade ediyor?
Hava defteri tutuyorum (başlangıç: 2019)
[-] TunceliliDilek adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • karatast
Alıntı
(24.09.2026, 08:12)ozane Yazdı: Nem oranı bu kadar yüksekken sıcaklık nasıl hissedilir? Deneyimi olan var mı?
Sağ ol, sayende ECMWF çıktısını doğru okumayı öğrendim.

Teşekkürler, sayende Kahramanmaraş için plan yapabildim.
Sıcaklık, nem, rüzgar; gerisi laf.
[-] Acar_Kahramanmaras adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • bulutNihal
Alıntı
(24.09.2026, 01:26)ModelciKemal Yazdı: Otuz üyeden bir tanesi. Otuzda bir. Yüzde üç. Bunun için başlık açtın ve ben okudum. Sezon başladı, tebrikler. Ciddi kısım: fantezi run ile ilk kar arasındaki 8-12 hafta istatistiğin beni güldürdü ama tamamen saçma...
Bu yağış 24 Eylül tarihine kadar aralıklarla sürecek.
Ev yapımı radyasyon kalkanı + SHT31 sensör · İpekyolu / Van, 1720 m
[-] havaselin adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • BayramS03
Alıntı
(24.09.2026, 19:12)TunceliliDilek Yazdı: Bu harita üzerindeki renkler neyi ifade ediyor?
Bir sorum olacak: 850 hPa sıcaklığı ne anlama geliyor, neden hep ondan bahsediliyor?

ICON kısa vadede çok başarılı, ama 5 gün sonrasına bakmayın.
2012 yılından beri her sabah gökyüzü kontrolü.
[-] ahmetb80 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Meteoismail
Alıntı