24.06.2026, 00:32
Haziran'da kar tartışması açıyorum, çünkü kışın kimse sakin değil. Bu forumda her kar dalgasında aynı cümle: "850 hPa -6'nın altına inmeden İstanbul'a kar yağmaz." KarAvcisi34'ün imzasında bile var. Ben soruyorum: bu bir fiziksel eşik mi, yoksa yıllar içinde ezberlenmiş bir kısayol mu?
Beni şüpheye düşüren gözlemler
Sorularım
Antalya'da bu tartışma bize uzak, biliyorum; biz kışın fön günü sayarız. Ama "rekor" iddialarında istasyon soran adam olarak "eşik" iddialarında da kaynak sormak boynumun borcu. Şu an Konyaaltı 31,2 °C, nem %58, hissedilen 36. Kar konuşmak serinletiyor.
Beni şüpheye düşüren gözlemler
- Ocak 2026 dalgasında 850 hPa -7 °C vardı ve kar tuttu. Tamam.
- Şubat 2026 sokulumunda 850 hPa -5 / -6 arasındaydı, yani eşiğin dibinde, ama kar değil kırağı gördük. Eşiğe göre "sınırda" olması gerekirdi, sonuç sıfır.
- Uludağ'da Halil'in yazdığına göre -3 ile bile kar yağıyor; yani eşik rakıma bağlı. O zaman İstanbul için de ilçeye göre değişmez mi?
Sorularım
- -6 sayısı nereden geliyor? Bir çalışma mı, tecrübe mi?
- 1000-500 hPa kalınlığı, ıslak hazne sıcaklığı, 925 hPa sıcaklığı gibi başka göstergeler neden konuşulmuyor?
- Deniz suyu sıcaklığı 8 °C iken -6 yetiyor da, 12 °C iken yetmiyor mu?
Antalya'da bu tartışma bize uzak, biliyorum; biz kışın fön günü sayarız. Ama "rekor" iddialarında istasyon soran adam olarak "eşik" iddialarında da kaynak sormak boynumun borcu. Şu an Konyaaltı 31,2 °C, nem %58, hissedilen 36. Kar konuşmak serinletiyor.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)