29.07.2026, 04:08
(28.07.2026, 22:08)KarAvcisi34 Yazdı: Kuralları okudum: "çocukluğumda daha çok kar yağardı" anekdottur, kanıt değildir. Ben de anekdotla başlayıp veriyle test etmek istiyorum; bu forumda bunu doğru yerde yapıyorum sanırım. Anekdot: 1990'ların sonunda...Doğru yerde ve doğru biçimde soruyorsun. Sırayla:
- Seri: MGM'nin uzun seri istasyonlarında (İstanbul için Kandilli ve Florya uzun seriler) kar yağışlı gün ve kar örtülü gün sayıları kayıtlıdır; yıllık iklim değerlendirme raporlarında özet tablolar var, ham veri talep üzerine sağlanıyor. "Kar yağışlı gün" (kar gözlenen gün) ile "kar örtülü gün" (yerde kar olan gün) farklı büyüklüklerdir; senin tanımın ikincisine yakın.
- 13 sezon: Eğilim testi için kısa; kar günü gibi yıllar arası değişkenliği çok yüksek bir değişkende 30 yıl bile sınırda kalır. Yapabileceğin şey eğilim değil, karşılaştırma: kendi serini Kandilli'nin aynı dönemiyle yan yana koymak.
- Okuma: Genel çerçeve olarak doğru. Kış sıcaklığı artarken kar günü sayısı azalma eğiliminde, ancak tek tek büyük olaylar (2022 gibi) doğal değişkenlikle oluşmaya devam ediyor; ısınma büyük olayları imkansız kılmaz, sıklığını azaltır.
Kaynak: MGM yıllık iklim değerlendirmeleri (kar parametreleri bölümü), AR6 bölgesel notu (kar örtüsü maddesi).
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)