30.11.2024, 23:55
Aralık 2024 konusu açıldı.
Hatırlatma: Kış konularında hacim hızla artıyor. Model + saat + parametre + bölge yazalım. Beğeni butonu "ben de gördüm" mesajlarının yerine geçer. Fantezi run'lar etiketli.
Kış başı tablosu:
Aralık'ın ilk yarısı: ECMWF EPS, Balkanlar üzerinden bir oluk ve Marmara'da kısa süreli soğuma gösteriyor; T850 -3/-5. Kar için yeterli değil, yüksek kesimlerde karla karışık yağmur. İkinci yarı için Doğu Avrupa'da bir sırt ve Türkiye'ye kuzeydoğulu akış senaryosu %35 olasılıkla duruyor.
Güven derecesi: ilk 10 gün orta, ikinci yarı düşük. İstanbul kar olasılığı Aralık için %15.
Hatırlatma: Kış konularında hacim hızla artıyor. Model + saat + parametre + bölge yazalım. Beğeni butonu "ben de gördüm" mesajlarının yerine geçer. Fantezi run'lar etiketli.
Kış başı tablosu:
- Pasifik'te zayıf bir La Niña gelişiyor. Zayıf La Niña kışları Türkiye için genelde değişken; batıda sık ama kısa soğuk sokulmalar, güneyde yağış eksikliği görülebiliyor.
- Ekim'de Sibirya kar örtüsü ortalamanın üzerinde. Bu, bazı yıllarda Sibirya yükseğinin batıya güçlü uzanmasıyla ilişkilendiriliyor; ama tek başına güvenilir bir işaret değil.
- Polar vorteks orta güçte başladı.
Aralık'ın ilk yarısı: ECMWF EPS, Balkanlar üzerinden bir oluk ve Marmara'da kısa süreli soğuma gösteriyor; T850 -3/-5. Kar için yeterli değil, yüksek kesimlerde karla karışık yağmur. İkinci yarı için Doğu Avrupa'da bir sırt ve Türkiye'ye kuzeydoğulu akış senaryosu %35 olasılıkla duruyor.
Güven derecesi: ilk 10 gün orta, ikinci yarı düşük. İstanbul kar olasılığı Aralık için %15.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)