31.01.2024, 23:55
Şubat ve Mart 2024 için ortak konu.
Kural hatırlatması: Model + saat + parametre + bölge. Geçiş aylarında güneş açısı yükseliyor; Mart'ta T850 -5 kıyı için çoğu zaman yeterli değildir. Zirai don tartışmalarında gece minimumunu ve bulutluluğu birlikte değerlendirin.
Başlangıç tablosu:
Beklentim: Şubat batıda ılık ve yer yer yağışlı; Doğu Anadolu'da normalin biraz üzerinde sıcaklık. Mart'ın ikinci yarısında geç bir soğuk sokulma ihtimali %35. Bu kış kar için Batı Türkiye'ye çok şans vermiyorum, ama Mart'ın bize geçmişte neler yaptığını (2022 Karayel) unutmadık.
Güven derecesi: Şubat için orta, Mart için düşük.
Kural hatırlatması: Model + saat + parametre + bölge. Geçiş aylarında güneş açısı yükseliyor; Mart'ta T850 -5 kıyı için çoğu zaman yeterli değildir. Zirai don tartışmalarında gece minimumunu ve bulutluluğu birlikte değerlendirin.
Başlangıç tablosu:
- El Niño zirvesini geride bırakıyor ama etkisi sürüyor. Avrupa genelinde Şubat için ılık bir desen ECMWF'nin haftalık çıktılarında öne çıkıyor.
- Stratosfer: Ocak'taki zayıflama tam SSW'ye dönüşmedi. EPS, Şubat sonu ve Mart başı için yeni ve daha güçlü bir ısınma gösteriyor. Etkisi gecikmeli olacağından Mart ortası izlenmeli.
- Akdeniz alçakları: Şubat'ın ilk yarısında güneyden geçen iki sistem Akdeniz ve Ege kıyılarına yağış getirebilir.
Beklentim: Şubat batıda ılık ve yer yer yağışlı; Doğu Anadolu'da normalin biraz üzerinde sıcaklık. Mart'ın ikinci yarısında geç bir soğuk sokulma ihtimali %35. Bu kış kar için Batı Türkiye'ye çok şans vermiyorum, ama Mart'ın bize geçmişte neler yaptığını (2022 Karayel) unutmadık.
Güven derecesi: Şubat için orta, Mart için düşük.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)