19.10.2024, 20:04
Samsun / Atakum istasyonumun verilerini ve bir yan projemi paylaşıyorum: deniz suyu sıcaklığı ölçümü.
İstasyon bilgisi
Eylül 2024 özeti
Neden deniz suyu?
Kış konularında sürekli 'deniz ile 850 hPa farkı' diyorum. Bu farkın bir yarısı model verisi (850 hPa), öbür yarısı deniz yüzeyi. Uydu tabanlı deniz sıcaklığı ürünleri kıyıdan birkaç km açığı gösterir; ben kıyıdaki gerçek değeri görmek istedim. İki yıl önce başladım, şimdiden bir şey fark ettim: kuvvetli karayel günlerinden sonra kıyıdaki su 1-2 gün içinde 2-3 derece soğuyor. Bu, rüzgarın yüzey suyunu karıştırıp alttaki soğuk suyu yukarı çekmesinden kaynaklanıyor olabilir.
Sonraki hedef
Kış boyunca deniz suyu ölçümüne devam edip kar olaylarındaki gerçek farkları hesaplamak.
İstasyon bilgisi
Kod:
Model : Wi-Fi istasyon, hazır fansız kalkan, sensör 1,5 m
Yağış : 16 cm manuel ölçer + otomatik
Deniz suyu : Haftada iki kez, iskelede 1 m derinlikte dijital termometreEylül 2024 özeti
Kod:
Ortalama hava sıcaklığı : 21,4 °C
En düşük : 13,2 °C (28 Eylül)
En yüksek : 30,6 °C (6 Eylül)
Toplam yağış : 58 mm (7 gün)
Deniz suyu (ortalama) : 24,8 °C (1 Eylül 27,1 → 30 Eylül 22,4)Neden deniz suyu?
Kış konularında sürekli 'deniz ile 850 hPa farkı' diyorum. Bu farkın bir yarısı model verisi (850 hPa), öbür yarısı deniz yüzeyi. Uydu tabanlı deniz sıcaklığı ürünleri kıyıdan birkaç km açığı gösterir; ben kıyıdaki gerçek değeri görmek istedim. İki yıl önce başladım, şimdiden bir şey fark ettim: kuvvetli karayel günlerinden sonra kıyıdaki su 1-2 gün içinde 2-3 derece soğuyor. Bu, rüzgarın yüzey suyunu karıştırıp alttaki soğuk suyu yukarı çekmesinden kaynaklanıyor olabilir.
Sonraki hedef
Kış boyunca deniz suyu ölçümüne devam edip kar olaylarındaki gerçek farkları hesaplamak.
Samsun / Atakum | Deniz 12 °C, 850 hPa -8 °C: kar bantları kurulur. | Karayel yoksa kıyıya kar yok.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)