12.11.2023, 20:46
Ankara'nın güneyi, yani Gölbaşı, Mogan-Eymir havzası ve Haymana yaylası, şehir merkezinden belirgin farklı davranıyor. Bu konuyu bu farkı kayıt altına almak için açtım.
Neden ayrı konu?
Ne paylaşalım?
Standart formatla (İlçe · saat · sıcaklık · olay) gözlemler, göl üstü sis fotoğraflarının betimlemesi, Haymana yolunun kış koşulları, göl donma tarihleri. Özellikle gölün tamamen donduğu ve çözüldüğü günleri her yıl yazarsak birkaç yıl sonra güzel bir veri seti olur.
Başlangıç notu
Bu sabah Gölbaşı'nda -2,4 °C ölçüldü, Çankaya'da 3,1 °C'ydim. 5,5 derecelik fark sonbahar gecelerinde olağan. Bir de Kasım ortasında Mogan üzerinde yoğun sis vardı.
Kayıt tutmak istediğim tarihler
Neden ayrı konu?
- Gölbaşı 1.000-1.050 m, Haymana yaylası yer yer 1.200 m. Çankaya'dan 100-300 m daha yüksek.
- Mogan ve Eymir gölleri sonbaharda geceleri sis ve pus üretir; kışın göl donunca bu etki kaybolur.
- Güneyli akışta Haymana tarafı fön benzeri kuruma görürken, kuzeyli akışta Gölbaşı ek kar alır.
Ne paylaşalım?
Standart formatla (İlçe · saat · sıcaklık · olay) gözlemler, göl üstü sis fotoğraflarının betimlemesi, Haymana yolunun kış koşulları, göl donma tarihleri. Özellikle gölün tamamen donduğu ve çözüldüğü günleri her yıl yazarsak birkaç yıl sonra güzel bir veri seti olur.
Başlangıç notu
Bu sabah Gölbaşı'nda -2,4 °C ölçüldü, Çankaya'da 3,1 °C'ydim. 5,5 derecelik fark sonbahar gecelerinde olağan. Bir de Kasım ortasında Mogan üzerinde yoğun sis vardı.
Kayıt tutmak istediğim tarihler
- Mogan'da ilk kıyı buzlanması ve gölün tamamen donduğu gün
- Haymana yaylasında ilk kalıcı kar örtüsü
- Baharda son don tarihi (bahçesi olanlar için çok önemli)
Ankara / Çankaya, 900 m | Kuru soğuk, kısa kar, uzun don. | Önce sinoptik, sonra ilçe.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)