12.09.2022, 20:32
Merhaba,
Bu blogda 2-6 haftalık ölçekte hava eğilimlerini, teleconnection indekslerini ve stratosfer takibini paylaşacağım. Bursa Nilüfer'de yaşıyorum; işim gereği istatistikle uğraşıyorum, meteorolojiye de o kapıdan girdim.
Temel ilkem
Deterministik bir run bir hikâyedir; ensemble ise o hikâyenin 50 farklı anlatımıdır. Tek bir run'ın 10. gününe yorum yapmam. Ensemble ortalamasını, yayılımını ve belirli bir eşiği aşan üyelerin yüzdesini konuşurum.
Haftalık indeks paneli
Her pazartesi aşağıdaki formatta bir panel paylaşacağım:
Kısaltmalar
Kurallar
Hoş geldiniz.
Bu blogda 2-6 haftalık ölçekte hava eğilimlerini, teleconnection indekslerini ve stratosfer takibini paylaşacağım. Bursa Nilüfer'de yaşıyorum; işim gereği istatistikle uğraşıyorum, meteorolojiye de o kapıdan girdim.
Temel ilkem
Deterministik bir run bir hikâyedir; ensemble ise o hikâyenin 50 farklı anlatımıdır. Tek bir run'ın 10. gününe yorum yapmam. Ensemble ortalamasını, yayılımını ve belirli bir eşiği aşan üyelerin yüzdesini konuşurum.
Haftalık indeks paneli
Her pazartesi aşağıdaki formatta bir panel paylaşacağım:
Kod:
NAO : değer, 2 haftalık eğilim
AO : değer, 2 haftalık eğilim
PNA : değer
EPO : değer
MJO : faz ve genlik
SPV : 10 hPa 60°K zonal rüzgar (m/s), iklim ortalamasına göre
Türkiye için 2-4 hafta: sıcaklık ve yağış eğilimi (olasılık)Kısaltmalar
- NAO / AO: Kuzey Atlantik ve Arktik salınımları. Negatif fazda soğuk hava güneye sarkma eğilimindedir.
- PNA / EPO: Pasifik tarafındaki desenler; Avrupa'ya etkileri dolaylıdır ama zincirin halkasıdır.
- MJO: Tropiklerde doğuya ilerleyen konveksiyon dalgası; fazları birkaç hafta sonrası için orta enlem desenlerini etkiler.
- SPV: Stratosferik polar vorteks. Ani stratosferik ısınma (SSW) olduğunda zonal rüzgar tersine döner; yüzey etkisi 2-4 hafta sonra görülebilir.
Kurallar
- Konu açma yetkisi bende ve yönetimde; yorum ve soru herkese açık.
- Gerçekleşmeyen senaryoları silmem. "Ensemble bunu %20 veriyordu" cümlesini sık duyacaksınız; düşük olasılık, imkânsız demek değil.
- Uzun vade tahminleri kesinlik taşımaz. Günlük kararlar için MGM'nin kısa vadeli tahminlerini esas alın.
Hoş geldiniz.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)