05.12.2022, 20:26
Merhaba,
Bu köşede Doğu Akdeniz, Toroslar ve Güneydoğu için tahminlerimi ve değerlendirmelerimi paylaşacağım. Kahramanmaraş'ta yaşıyorum; kışın evimin penceresinden Ahır Dağı'nın beyaz tepesini, yazın ise Güneydoğu'dan gelen sıcağın ovaya yayılışını izliyorum. Bu bölgenin en büyük özelliği şu: kıyı ile yayla arasında 40 kilometre, bazen bir mevsim fark var.
Neler yazacağım?
Kurallar
Bir alışkanlığımı da baştan söyleyeyim: her kar mesajının sonunda "kıyıda yağmur, yaylada kar" hatırlatmasını yapacağım. Mersin'de oturan birinin Pozantı'daki karı kendi kapısında sanmasını istemem. Hoş geldiniz.
Bu köşede Doğu Akdeniz, Toroslar ve Güneydoğu için tahminlerimi ve değerlendirmelerimi paylaşacağım. Kahramanmaraş'ta yaşıyorum; kışın evimin penceresinden Ahır Dağı'nın beyaz tepesini, yazın ise Güneydoğu'dan gelen sıcağın ovaya yayılışını izliyorum. Bu bölgenin en büyük özelliği şu: kıyı ile yayla arasında 40 kilometre, bazen bir mevsim fark var.
Neler yazacağım?
- Kar kotu: Toroslar, Amanoslar ve Kahramanmaraş-Göksun-Elbistan hattı için metreyle. "Kar yağacak" değil, "1.200 m üzeri kar, 900-1.200 m arası karla karışık yağmur" diye yazarım.
- Doğu Akdeniz yağışları: Kıbrıs çevresinde derinleşen alçakların Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye kıyısına getirdiği sağanaklar; saatlik yağış şiddeti ve dere taşkın riski.
- Güneydoğu sıcakları: Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Cizre için yaz sıcak dalgaları. Sıcaklık her zaman gölge sıcaklığıdır; asfalt ya da güneş altı ölçümler rekor değildir.
- Sezon yazıları ve karne: Kış başında ve yaz başında beklentilerim, sezon sonunda puanlı karne.
Kurallar
- Konu açma yetkisi bende ve yönetimde, cevap yazmak herkese açık.
- Gözlem yazarken ilçe, rakım ve saat verin: "Göksun, 1.340 m, 07:30, kar 12 cm" gibi.
- Yazdıklarım kişisel görüştür; resmi uyarılar için MGM'yi, sel ve afet durumunda AFAD'ı ve 112'yi esas alın.
Bir alışkanlığımı da baştan söyleyeyim: her kar mesajının sonunda "kıyıda yağmur, yaylada kar" hatırlatmasını yapacağım. Mersin'de oturan birinin Pozantı'daki karı kendi kapısında sanmasını istemem. Hoş geldiniz.
Kahramanmaraş | Kıyıda yağmur, yaylada kar, arada 40 km. | Kar kotu metreyle yazılır.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)