28.03.2025, 20:45
Kış 2024-2025 karnesi. Söz verdiğim gibi senaryo senaryo puanlıyorum. Puan: tuttu 1, kısmen 0.5, tutmadı 0.
Toplam: 5 maddeden 3.5 puan (%70).
Senaryo A neden tutmadı?
İki kıştır Aralık sonu Balkan girişi görmüştük; bu kışın da öyle olacağını varsaydım. Alışkanlık tahmin değildir diye yazmıştım, sonra aynı tuzağa düştüm. Ayrıca Atlantik'in çok sıcak olması batılı akışı güçlendirdi ve Balkan'daki soğuğu Orta Avrupa'ya itti. Bunu yazının başında yazmıştım ama senaryoya yeterince yansıtmadım.
Ders
Öncü sinyallerle senaryo çelişiyorsa, senaryonun güvenini düşür. Ben Atlantik sinyalini okudum ama Senaryo A'yı 'orta'da tuttum. 'Düşük-orta' olmalıydı.
Özet
- Kasım ılık: Tuttu. Edirne'de Kasım ortalaması normalin 1.5 °C üzerinde. 1
- Senaryo A, Aralık sonu - Ocak başı Balkan girişi, Edirne 15-25 cm: Tutmadı. Soğuk Balkanlar'ın kuzeyinde birikti ama Orta Avrupa'ya kaydı. Edirne'de Yılbaşı yağmurlu geçti. 0
- Senaryo B, Şubat'ta kuzeydoğulu soğuk, Trakya'ya az, İstanbul'a çok: Tuttu. Tipi Kar Fırtınası'nda Edirne 8 cm, İstanbul yüksek kesimler 30-40 cm. 1
- Kış ortalaması normalin hafif üstü: Tuttu. 1
- Ergene ovasında -10 °C altı birkaç gece: Kısmen. Yalnızca iki gece, ikisi de Şubat sonunda. 0.5
Toplam: 5 maddeden 3.5 puan (%70).
Senaryo A neden tutmadı?
İki kıştır Aralık sonu Balkan girişi görmüştük; bu kışın da öyle olacağını varsaydım. Alışkanlık tahmin değildir diye yazmıştım, sonra aynı tuzağa düştüm. Ayrıca Atlantik'in çok sıcak olması batılı akışı güçlendirdi ve Balkan'daki soğuğu Orta Avrupa'ya itti. Bunu yazının başında yazmıştım ama senaryoya yeterince yansıtmadım.
Ders
Öncü sinyallerle senaryo çelişiyorsa, senaryonun güvenini düşür. Ben Atlantik sinyalini okudum ama Senaryo A'yı 'orta'da tuttum. 'Düşük-orta' olmalıydı.
Özet
- %70 başarı, ama ana senaryo tutmadı.
- Alışkanlık tahmin değildir.
- Gelecek sezon sinyalle senaryo çelişirse güveni indireceğim.
Edirne | Balkanlar soğursa Trakya titrer. | Tahmin = senaryo + güven derecesi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)