13.04.2026, 20:15
Kar sezonu kapandı sanıyorduk, Nisan başında bir soğuk dalga daha geldi. Trakya'da kar değil, don konuştuk. Bağ ve meyve bahçeleri için önemli bir olaydı, değerlendirmesini yazıyorum.
1) Sinoptik durum
3-4 Nisan'da Karadeniz'in kuzeyinde bir yüksek basınç kuruldu. Güneydoğu kenarından Rusya kökenli kuru ve soğuk hava kuzeyden Trakya'ya sokuldu. 850 hPa sıcaklıkları Trakya üzerinde 6 Nisan'da -6 °C'ye indi. Gündüz güneşli ve rüzgarlıydı, ama 6-7 ve 7-8 Nisan geceleri rüzgar kesildi ve gökyüzü tamamen açıldı. Bu kombinasyon radyasyon donu için ideal.
2) Gözlenen en düşük sıcaklıklar
Forum raporları ve kamuya açık istasyon verilerinden derlendi.
3) Neden önemli?
Nisan başı Trakya'da kiraz, şeftali ve erik çiçeklenmesine, bağlarda ise ilk sürgünlere denk gelir. Çiçek döneminde -2 °C altı birkaç saat bile ciddi etki yaratabilir. Etkinin boyutunu tarım kurumlarının açıklamalarına bırakıyorum; burada yalnızca meteorolojik tarafı konuşalım.
4) Tahmin performansı
3 Nisan'da bölge konusunda 'iç kesimlerde -2/-4 °C, çukur alanlarda -5' yazmıştım. Uzunköprü ve Lüleburgaz'da -5 ile tam alt sınırda tuttu. Kıyı için 0/+2 dedim, Şarköy 0 ile tuttu.
Özet
1) Sinoptik durum
3-4 Nisan'da Karadeniz'in kuzeyinde bir yüksek basınç kuruldu. Güneydoğu kenarından Rusya kökenli kuru ve soğuk hava kuzeyden Trakya'ya sokuldu. 850 hPa sıcaklıkları Trakya üzerinde 6 Nisan'da -6 °C'ye indi. Gündüz güneşli ve rüzgarlıydı, ama 6-7 ve 7-8 Nisan geceleri rüzgar kesildi ve gökyüzü tamamen açıldı. Bu kombinasyon radyasyon donu için ideal.
2) Gözlenen en düşük sıcaklıklar
Kod:
Yer 7 Nisan 8 Nisan
Edirne merkez -3 -4
Uzunköprü -5 -5
Lüleburgaz -4 -5
Kırklareli -4 -4
Şarköy (kıyı) +1 03) Neden önemli?
Nisan başı Trakya'da kiraz, şeftali ve erik çiçeklenmesine, bağlarda ise ilk sürgünlere denk gelir. Çiçek döneminde -2 °C altı birkaç saat bile ciddi etki yaratabilir. Etkinin boyutunu tarım kurumlarının açıklamalarına bırakıyorum; burada yalnızca meteorolojik tarafı konuşalım.
4) Tahmin performansı
3 Nisan'da bölge konusunda 'iç kesimlerde -2/-4 °C, çukur alanlarda -5' yazmıştım. Uzunköprü ve Lüleburgaz'da -5 ile tam alt sınırda tuttu. Kıyı için 0/+2 dedim, Şarköy 0 ile tuttu.
Özet
- Kuzeyden kuru soğuk + açık, rüzgarsız gece = radyasyon donu.
- İç kesim -3/-5 °C, kıyı 0/+1 °C.
- Çiçeklenme dönemine denk geldiği için tarım açısından önemli.
Edirne | Balkanlar soğursa Trakya titrer. | Tahmin = senaryo + güven derecesi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)