07.02.2026, 20:32
Trakya'nın son yıllardaki en ciddi kar olayını değerlendirme zamanı. Ekim'de yazdığım Senaryo A ile gerçekleşeni yan yana koyacağım.
1) Sinoptik gelişme
2) Tahmin ve gerçekleşen
Gözlemler forum raporlarından derlendi; ölçüm noktasına göre ±3-5 cm oynayabilir.
3) Neyi doğru, neyi yanlış yaptım?
4) Güven derecesi
Ekim'de orta, 24 Ocak'ta yüksek. İkisi de yerindeydi.
Özet
1) Sinoptik gelişme
- 28-29 Ocak: Doğu Avrupa'da biriken soğuk hava kütlesi Balkanlar'ın kuzeyine indi. Romanya ve Bulgaristan'da 850 hPa -12/-14 °C.
- 30 Ocak: Soğuk, Balkanlar üzerinden kuzeybatıdan Trakya'ya girdi. Edirne'de akşam saatlerinde kar başladı. 850 hPa Edirne üzerinde -10 °C.
- 1 Şubat: Ege'nin kuzeyinde, Saros açıklarında alçak basınç oluştu. Bu alçak Marmara'ya nem pompaladı, rüzgar kuzeydoğuya döndü.
- 2-3 Şubat: Kuzeydoğulu 50-60 km/s rüzgarla tipi. Marmara genelinde 850 hPa -9 °C.
- 4 Şubat: Alçak doğuya çekildi, kar kesildi, açılan gecede Ergene ovasında -14 °C.
2) Tahmin ve gerçekleşen
Kod:
Yer 24 Ocak tahmini Gözlenen (en yüksek kalınlık)
Edirne merkez 20-35 cm 34 cm
Kırklareli yaylaları 40 cm üstü 45-55 cm
Lüleburgaz 15-25 cm 22 cm
Tekirdağ kıyı 5-15 cm 12 cm
Keşan 10-20 cm 18 cm3) Neyi doğru, neyi yanlış yaptım?
- Balkan girişinin yönü ve tarihi isabetliydi.
- Ege alçağının oluşacağını doğru bekledim ama yerini biraz daha güneyde, Midilli açıklarında sanmıştım. Saros'ta oluşması Keşan ve Gelibolu'ya beklediğimden fazla kar verdi.
- 4 Şubat gecesi Ergene ovasındaki soğuğu -10 °C beklemiştim, -14 geldi. Taze kar üstünde radyasyon soğumasını yine hafife aldım.
4) Güven derecesi
Ekim'de orta, 24 Ocak'ta yüksek. İkisi de yerindeydi.
Özet
- Senaryo A gerçekleşti; cm aralıkları tuttu.
- Alçağın yeri 50-60 km kuzeyde oluştu.
- Kar sonrası gece soğuğu 4 °C hafife alındı.
Edirne | Balkanlar soğursa Trakya titrer. | Tahmin = senaryo + güven derecesi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)