22.09.2026, 14:56
Yıllardır Çeşme'de gün batımı çekerim, ilk kez böyle bir şey oldu ve emin olamıyorum; siz karar verin.
Çeşme / İzmir, Ilıca sahili batı ufku - 22.09.2026 19:02
Hava: sıcaklık 23 °C, nem %58, rüzgar KD 16 knot (poyrazın son günü), gökyüzü tamamen açık, ufuk çizgisi çok net; nemli günlerdeki pus yoktu. Deniz 24 °C, hava deniz üzerinde muhtemelen daha serin.
Güneşin son dilimi ufka değerken üst kenarında yaklaşık bir saniye süren belirgin bir yeşil parlama gördüm; çıplak gözle fark ettim, sonra karelere baktım. 19:02:14 damgalı karede güneşin ufukta kalan ince dilimi turuncu, hemen üstünde ince ama net bir yeşil çizgi var; bir sonraki karede (19:02:15) güneş tamamen batmış, yeşil yok. Sadece tek kare.
Çekim: 400 mm, f/11, 1/2000, ISO 100, tripod, sürekli çekim.
Şüphelerim:
Çeşme / İzmir, Ilıca sahili batı ufku - 22.09.2026 19:02
Hava: sıcaklık 23 °C, nem %58, rüzgar KD 16 knot (poyrazın son günü), gökyüzü tamamen açık, ufuk çizgisi çok net; nemli günlerdeki pus yoktu. Deniz 24 °C, hava deniz üzerinde muhtemelen daha serin.
Güneşin son dilimi ufka değerken üst kenarında yaklaşık bir saniye süren belirgin bir yeşil parlama gördüm; çıplak gözle fark ettim, sonra karelere baktım. 19:02:14 damgalı karede güneşin ufukta kalan ince dilimi turuncu, hemen üstünde ince ama net bir yeşil çizgi var; bir sonraki karede (19:02:15) güneş tamamen batmış, yeşil yok. Sadece tek kare.
Çekim: 400 mm, f/11, 1/2000, ISO 100, tripod, sürekli çekim.
Şüphelerim:
- Bu gerçekten yeşil ışın mı, yoksa objektifin renk sapması (kromatik aberasyon) mı? Yüksek kontrastlı kenarda mor-yeşil saçak olur, biliyorum.
- Poyrazlı, kuru ve serin hava yeşil ışın için iyi midir? Duyduğuma göre sıcaklık inversiyonu gerekiyormuş.
- Sonraki günlerde tekrar denemek için hangi koşulları beklemeliyim?
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)