Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın
Vds satın al

Skew-T diyagramı okuma: CAPE ve LCL'yi adım adım bulalım

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(20.08.2025, 20:32)BulutKovalayan Yazdı: 125 m kuralı benim için en değerli bilgi oldu: sabah termometre ve nem ölçerden çiy noktasını okuyup öğleden sonraki cumulus tabanını tahmin edebiliyorum artık. Ürgüp'te dün 28 °C ve çiy noktası 9 °C idi; hesapla 2.400...
İlgisi var. Yüksek taban (2.000 m üstü) alt katmanın kuru olduğu anlamına gelir; yağış düşerken kuru katmanda buharlaşır, yere az ulaşır ama buharlaşma havayı soğutup kuvvetli alçalan akım (downburst) üretebilir. Yani yüksek tabanlı fırtına "az yağmur, çok rüzgar" demektir; İç Anadolu'nun yaz fırtınalarının çoğu bu türdür. Alçak taban (1.000 m altı) ve yüksek nem ise hortum ve şiddetli yağış için daha elverişlidir. Fotoğraf için yüksek tabanlı hücreler daha güzeldir; tabanın altındaki yağış perdesi ve şimşek net görülür.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • Sude_meteo, savasKar, serkan.kalkan, esra427, bekirKar, osmaniyeliguler, sevda.kilis, DamlaFirtina, buseo_tekirdag, NazliRuzgar, eren_67, Sebnem.Karaman
Alıntı

Bu Konudaki Mesajlar
RE: Skew-T diyagramı okuma: CAPE ve LCL'yi adım adım bulalım - Yazar: SinoptikAyse - 20.08.2025, 22:56