06.09.2026, 17:20
Merhaba. Yeğenim lise son sınıfa geçti, sayısal öğrencisi ve iki yıldır benimle tekne meteorolojisi konuşa konuşa havaya merak sardı; seneye tercih yapacak ve meteoroloji mühendisliği aklında. Ben ne mühendisim ne akademisyen, kızın sorularına cevap veremiyorum. Burada hem meteoroloji mühendisi hem de bu işi hobi olarak yapan insanlar var, o yüzden soruyorum.
Sorular
Bir de kendisine söyleyebileceğim bir şey varsa: hobi olarak sevmekle meslek olarak yapmak arasındaki fark ne? Ben rüzgarı seviyorum ama işim olsa sever miydim bilmiyorum.
Cevaplar için şimdiden teşekkürler; yeğenim başlığı okuyacak, ona göre yazın, ürkütmeyin ama pembe de göstermeyin.
Sorular
- Bölüm Türkiye'de sayılı üniversitede var diye biliyorum; İstanbul ve Samsun'daki bölümler dışında seçenek var mı? Puan aralığı hakkında bilgi vermeniz gerekmiyor, o kısmı kendisi bakıyor.
- Dört yılda ne okunuyor? Matematik ve fizik ağırlığı ne kadar? Kız matematikte iyi ama "sadece formül ezberleyecek miyim" diye korkuyor.
- Mezun olunca iş imkânı gerçekçi olarak nedir? MGM dışında özel sektör var mı? Havacılık, enerji (rüzgar santralleri), sigorta gibi alanları duydum, doğru mu?
- Bilgisayar ve programlama ne kadar gerekiyor? Şimdiden bir şey öğrenmeye başlasa ne olmalı?
- Dürüst soru: bu bölümü sevmeyip pişman olan var mı, neden?
Bir de kendisine söyleyebileceğim bir şey varsa: hobi olarak sevmekle meslek olarak yapmak arasındaki fark ne? Ben rüzgarı seviyorum ama işim olsa sever miydim bilmiyorum.
Cevaplar için şimdiden teşekkürler; yeğenim başlığı okuyacak, ona göre yazın, ürkütmeyin ama pembe de göstermeyin.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)