13.02.2026, 05:20
Ege forumuna misafir olarak geldim, umarım Rüzgar abi kovmaz. Sebebim şu: 13-15 Şubat arasında Balkanlar üzerinden inen soğuk dalga sadece Marmara'yı değil Ege'nin iç kesimlerini de etkileyecek ve İzmir'de bile 'kar var mı' sorusu dolaşmaya başladı. Ben soruyu düzgün soralım istiyorum.
Model durumu (12 Şubat 00z)
Benim yorumum
İzmir merkez için kar beklemek hayal; deniz 15 °C, 850 hPa -4 ile kıyıda yağmur olur. Ancak Spil Dağı (1500 m), Bozdağ (2150 m) ve Manisa-Turgutlu arası yüksek yollar için ciddi kar mümkün. Bozdağ'da 25-40 cm bile olabilir, kayak merkezine sezonun en iyi kar dalgası gelebilir.
Asıl soru: Manisa merkez (70 m) kar görür mü? GFS senaryosunda 14 Şubat sabahı 1-2 saat karla karışık yağmur var. ECMWF'de yok.
İstanbul tarafı için ayrı takip başlığı var, buraya sadece Ege yazın. Ege'deki arkadaşlar, ilçe gözlemi bekliyorum: saat, sıcaklık, yağış türü. Bozdağ'dan haber alabilen varsa çok sevinirim.
Model durumu (12 Şubat 00z)
- ECMWF: 14 Şubat 06 UTC'de İzmir üzerinde 850 hPa -4 °C, Manisa iç kesimde -5. Kar kotu 600-700 m.
- GFS: 850 hPa -6 °C, kar kotu 400 m, İzmir'in yüksek ilçelerinde (Bornova yamaçları, Kemalpaşa) karla karışık yağmur.
- ICON: ECMWF'ye yakın, biraz daha kuru.
Benim yorumum
İzmir merkez için kar beklemek hayal; deniz 15 °C, 850 hPa -4 ile kıyıda yağmur olur. Ancak Spil Dağı (1500 m), Bozdağ (2150 m) ve Manisa-Turgutlu arası yüksek yollar için ciddi kar mümkün. Bozdağ'da 25-40 cm bile olabilir, kayak merkezine sezonun en iyi kar dalgası gelebilir.
Asıl soru: Manisa merkez (70 m) kar görür mü? GFS senaryosunda 14 Şubat sabahı 1-2 saat karla karışık yağmur var. ECMWF'de yok.
İstanbul tarafı için ayrı takip başlığı var, buraya sadece Ege yazın. Ege'deki arkadaşlar, ilçe gözlemi bekliyorum: saat, sıcaklık, yağış türü. Bozdağ'dan haber alabilen varsa çok sevinirim.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)