15.05.2025, 05:20
Ege forumuna hoş geldiniz. Bölge moderatörü atanana kadar bu başlığı süper moderatör olarak ben yönetiyorum; formatı EgeliRuzgar ile birlikte hazırladık, kendisine teşekkür ederim.
1. Kıyı ve iç kesim ayrımı zorunludur
Ege'de İzmir kıyısı ile Denizli ovası arasında aynı gün 8-10 °C fark olabilir. Bu yüzden her gözlemde konumun hangi gruba girdiğini yazın:
2. Gözlem formatı
Saat, ilçe, sıcaklık ve rüzgar yönü olmadan gönderilen gözlemler düzenlenir.
3. Rüzgar ölçümü paylaşım kuralları
4. Orman yangını dönemi hatırlatması (Haziran - Ekim)
Nem %20'nin altına düştüğünde ve rüzgar 40 km/s'yi aştığında gözlemlerinizde bunu ayrıca vurgulayın. Yangın haberi paylaşırken yalnızca resmi kaynak (OGM, AFAD, valilik) kullanın; sosyal medya videosu kaynak değildir.
5. Belirsizlik
Tahmin yazıyorsanız hangi modele ve hangi çalıştırmaya (GFS 00z, ECMWF 12z) dayandığınızı ve güven derecenizi (düşük / orta / yüksek) ekleyin.
Sorularınızı bu başlığa yazabilirsiniz.
1. Kıyı ve iç kesim ayrımı zorunludur
Ege'de İzmir kıyısı ile Denizli ovası arasında aynı gün 8-10 °C fark olabilir. Bu yüzden her gözlemde konumun hangi gruba girdiğini yazın:
- Kıyı Ege: İzmir merkez ve ilçeleri, Çeşme, Kuşadası, Didim, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Ayvalık, Dikili
- İç Ege: Manisa, Denizli, Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya, Aydın ovası, Muğla merkez
- Yüksek kesim: Bozdağ, Spil, Sandras, Honaz, Murat Dağı (rakım yazın)
2. Gözlem formatı
Kod:
[b]Bornova / İzmir (kıyı, 30 m)[/b] - 15.05.2025 14:00
Sıcaklık: 27,4 °C | Nem: %48 | Rüzgar: İmbat (B) 28 km/s | Basınç: 1012 hPa
Gökyüzü: Az bulutlu, cumulus humilis. Öğle sonrası imbat düzenli.3. Rüzgar ölçümü paylaşım kuralları
- Kara istasyonları için km/s, deniz ve yelken gözlemleri için knot kullanılabilir; ancak hangi birim olduğunu mutlaka belirtin (1 knot ≈ 1,85 km/s).
- Ortalama rüzgar ile hamle (gust) ayrı yazılır: '22 km/s, hamle 41 km/s'.
- Halk adları serbesttir (imbat, lodos, poyraz, keşişleme) ama yanına yön kısaltması ekleyin.
- Telefonla 'hissettim' ölçümleri gözlem değildir; tahmini olduğunu yazın.
4. Orman yangını dönemi hatırlatması (Haziran - Ekim)
Nem %20'nin altına düştüğünde ve rüzgar 40 km/s'yi aştığında gözlemlerinizde bunu ayrıca vurgulayın. Yangın haberi paylaşırken yalnızca resmi kaynak (OGM, AFAD, valilik) kullanın; sosyal medya videosu kaynak değildir.
5. Belirsizlik
Tahmin yazıyorsanız hangi modele ve hangi çalıştırmaya (GFS 00z, ECMWF 12z) dayandığınızı ve güven derecenizi (düşük / orta / yüksek) ekleyin.
Sorularınızı bu başlığa yazabilirsiniz.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)