21.05.2026, 17:20
Merhaba,
Yönetim ekibinin bu haftaki toplantısında alınan kararı duyuruyorum: 22 Mayıs 2026'dan itibaren Ölçüm Paylaşımları ve bölge forumlarında paylaşılan her sıcaklık, yağış ve rüzgar değerinde aşağıdaki bilgiler zorunludur.
Zorunlu alanlar
Neden?
Son bir ayda üç ayrı 'rekor' tartışması yaşadık. Üçünde de değer doğruydu ama karşılaştırma yanlıştı: biri balkon duvarına monte sensörden, biri 1.100 metredeki köyden, biri de asfalt otoparktan gelmişti. Aynı ilde 6 derece farklı iki ölçüm yan yana konulunca 'MGM yanlış ölçüyor' gibi sonuçlar çıkıyor; oysa ikisi de kendi koşulunda doğru.
Nasıl uygulanacak?
Hatırlatma: sensörünüz 2 metrede ve gölgede değilse ölçümünüz yanlış değildir, yalnızca karşılaştırılamaz. İkisini ayırmak için bu bilgileri istiyoruz.
Sorular için başlık açık.
Yönetim ekibinin bu haftaki toplantısında alınan kararı duyuruyorum: 22 Mayıs 2026'dan itibaren Ölçüm Paylaşımları ve bölge forumlarında paylaşılan her sıcaklık, yağış ve rüzgar değerinde aşağıdaki bilgiler zorunludur.
Zorunlu alanlar
- İlçe (İstanbul için semt de yazılabilir)
- Rakım (metre; yaklaşık değer kabul edilir)
- Sensör yüksekliği ve konumu (örn. 2 m, çim üstü, gölgede)
- Ölçüm saati
Neden?
Son bir ayda üç ayrı 'rekor' tartışması yaşadık. Üçünde de değer doğruydu ama karşılaştırma yanlıştı: biri balkon duvarına monte sensörden, biri 1.100 metredeki köyden, biri de asfalt otoparktan gelmişti. Aynı ilde 6 derece farklı iki ölçüm yan yana konulunca 'MGM yanlış ölçüyor' gibi sonuçlar çıkıyor; oysa ikisi de kendi koşulunda doğru.
Nasıl uygulanacak?
- Eksik bilgiyle paylaşılan ölçüm silinmez; moderatör notuyla eksik alan istenir, 48 saat içinde tamamlanmazsa mesaj 'doğrulanmamış ölçüm' etiketiyle işaretlenir.
- İlk ay uyarı puanı verilmeyecek.
- Sabit gözlem formatı Ölçüm Paylaşımları forumundaki rehberde güncellendi; kopyala-yapıştır şablon hazır.
Hatırlatma: sensörünüz 2 metrede ve gölgede değilse ölçümünüz yanlış değildir, yalnızca karşılaştırılamaz. İkisini ayırmak için bu bilgileri istiyoruz.
Sorular için başlık açık.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)