21.09.2026, 10:32
(21.09.2026, 04:32)KarAvcisi34 Yazdı: Kemal, doğulu QBO artı SSW ihtimali dedin ya, işte ben oradayım. Bu sefer olabilir. 2022 Ocak öncesi de QBO doğuluydu diye biliyorum. Tamam, kendimi frenliyorum: mevsimlik model +1 diyor, La Niña bize bir şey söylemiyor...KarAvcisi34, %25'in beş puanı "Çekmeköy payı" ise itirazım yok, ama tabloya girmesin.
Eylül itibarıyla durum özeti
- SEAS5 sıcaklık: +0,5 / +1 °C (güven: orta). Son beş kışın dördünde Türkiye için işaret tuttu, büyüklük hep abartılıydı.
- SEAS5 yağış: Batı Anadolu için normalin üstü (güven: düşük). Yağış sinyalini yalnızca "kuru değil" diye okuyun.
- 500 hPa anomali: Doğu Atlantik üzerinde pozitif, yani sırt (ridge). Bu, Balkanlar üzerinden kuzeyli akış için elverişli bir zemin; kışın ortasında kalıcı olursa Kemal'in %40 "normal civarı, dalgalı" senaryosunu destekler.
Belirsizlik: Yüksek. Mevsimlik ürünler haftalık dalgaları çözmez; ortalama +1 çıkan bir kışta bile 10 günlük -8 °C'lik bir 850 hPa sokulumu yaşanabilir. 2025-26 kışı tam olarak buydu.
İlk Balkan sokulumu için sorduğun pencere: forumun kendi kayıtlarında 2019'dan bu yana medyan 8 Ocak civarında. Aralık son haftası artık istisna.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)