Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Konvektif Terimler Sözlüğü: CAPE, Shear, Süper Hücre ve Dolu Boyutu Ölçeği

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bu forumda sık geçen kararsızlık terimlerini tek yerde toplamak istedim. Yeni üyeler mesaj yazmadan önce bir kez okusun; eksik gördüğünüz terimi yanıt olarak yazın, uygun olanları buraya işlerim.

1. Kararsızlık parametreleri
  • CAPE (Convective Available Potential Energy, konvektif kullanılabilir potansiyel enerji): Yükselen hava parselinin çevresinden ne kadar sıcak kalacağının ölçüsü, birimi J/kg. Türkiye için kaba eşikler: 500 altı zayıf, 500-1500 orta, 1500-2500 kuvvetli, 2500 üstü nadir ve ciddi. SBCAPE yüzeyden, MLCAPE alt 100 hPa karışım tabakasından hesaplanır; yaz öğlenlerinde SBCAPE abartılı çıkabilir, MLCAPE'ye bakın.
  • CIN (Convective Inhibition): Konveksiyonu bastıran kapak enerjisi. Yüksek CAPE + yüksek CIN = ya hiçbir şey olmaz ya da kapak kırılınca patlar.
  • LI (Lifted Index): 500 hPa'da parsel-çevre farkı; -4 ve altı kuvvetli kararsızlık.
  • Shear (rüzgar kesmesi): Rüzgarın yükseklikle yön ve hız değiştirmesi. 0-6 km kesme 20 m/s üstündeyse organize fırtına (süper hücre) olasılığı artar. Shear olmadan yüksek CAPE, kısa ömürlü tek hücreli sağanak üretir.

2. Fırtına türleri
  • Tek hücre: 30-60 dakika ömür, öğleden sonra ısınmasıyla; yaz sağanaklarımızın çoğu.
  • Çok hücreli hat / küme: Birbirini tetikleyen hücreler; uzun süreli yağış ve küçük dolu.
  • Süper hücre: Dönen yukarı akışı (mezosiklon) olan, saatlerce yaşayan tek hücre. Büyük dolu, şiddetli rüzgar ve nadiren hortum üretir. Radar imzası: kanca eko (hook echo), sınırlı zayıf eko bölgesi.

3. Dolu boyutu ölçeği (forum standardı)
Kod:
Bezelye 0,5 cm Fındık 1-1,5 cm Ceviz 3 cm Golf topu 4,5 cm Yumurta 5 cm ve üstü
Dolu bildiriminde cetvel yanında fotoğraf tarifi ve saat isteriz. Yumruk kadar ifadesi ölçü değildir.

4. Başlık formatı
Şehir + tarih + olay + ölçü: örneğin Ankara 18 Temmuz süper hücre: 3 cm dolu ve 78 km/s rüzgar.

5. Kurallar
Hortum bildiriminde konum ve saat zorunlu; doğrulanmamış video paylaşımı yerine tarif yazın. Panik yaratan başlık düzenlenir. Kaynak: MGM, ECMWF ve standart meteoroloji ders kitapları.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
Alıntı

Bu Konudaki Mesajlar
Konvektif Terimler Sözlüğü: CAPE, Shear, Süper Hücre ve Dolu Boyutu Ölçeği - Yazar: SinoptikAyse - 13.06.2025, 19:44