13.06.2025, 19:44
Bu forumda sık geçen kararsızlık terimlerini tek yerde toplamak istedim. Yeni üyeler mesaj yazmadan önce bir kez okusun; eksik gördüğünüz terimi yanıt olarak yazın, uygun olanları buraya işlerim.
1. Kararsızlık parametreleri
2. Fırtına türleri
3. Dolu boyutu ölçeği (forum standardı)
Dolu bildiriminde cetvel yanında fotoğraf tarifi ve saat isteriz. Yumruk kadar ifadesi ölçü değildir.
4. Başlık formatı
Şehir + tarih + olay + ölçü: örneğin Ankara 18 Temmuz süper hücre: 3 cm dolu ve 78 km/s rüzgar.
5. Kurallar
Hortum bildiriminde konum ve saat zorunlu; doğrulanmamış video paylaşımı yerine tarif yazın. Panik yaratan başlık düzenlenir. Kaynak: MGM, ECMWF ve standart meteoroloji ders kitapları.
1. Kararsızlık parametreleri
- CAPE (Convective Available Potential Energy, konvektif kullanılabilir potansiyel enerji): Yükselen hava parselinin çevresinden ne kadar sıcak kalacağının ölçüsü, birimi J/kg. Türkiye için kaba eşikler: 500 altı zayıf, 500-1500 orta, 1500-2500 kuvvetli, 2500 üstü nadir ve ciddi. SBCAPE yüzeyden, MLCAPE alt 100 hPa karışım tabakasından hesaplanır; yaz öğlenlerinde SBCAPE abartılı çıkabilir, MLCAPE'ye bakın.
- CIN (Convective Inhibition): Konveksiyonu bastıran kapak enerjisi. Yüksek CAPE + yüksek CIN = ya hiçbir şey olmaz ya da kapak kırılınca patlar.
- LI (Lifted Index): 500 hPa'da parsel-çevre farkı; -4 ve altı kuvvetli kararsızlık.
- Shear (rüzgar kesmesi): Rüzgarın yükseklikle yön ve hız değiştirmesi. 0-6 km kesme 20 m/s üstündeyse organize fırtına (süper hücre) olasılığı artar. Shear olmadan yüksek CAPE, kısa ömürlü tek hücreli sağanak üretir.
2. Fırtına türleri
- Tek hücre: 30-60 dakika ömür, öğleden sonra ısınmasıyla; yaz sağanaklarımızın çoğu.
- Çok hücreli hat / küme: Birbirini tetikleyen hücreler; uzun süreli yağış ve küçük dolu.
- Süper hücre: Dönen yukarı akışı (mezosiklon) olan, saatlerce yaşayan tek hücre. Büyük dolu, şiddetli rüzgar ve nadiren hortum üretir. Radar imzası: kanca eko (hook echo), sınırlı zayıf eko bölgesi.
3. Dolu boyutu ölçeği (forum standardı)
Kod:
Bezelye 0,5 cm
Fındık 1-1,5 cm
Ceviz 3 cm
Golf topu 4,5 cm
Yumurta 5 cm ve üstü4. Başlık formatı
Şehir + tarih + olay + ölçü: örneğin Ankara 18 Temmuz süper hücre: 3 cm dolu ve 78 km/s rüzgar.
5. Kurallar
Hortum bildiriminde konum ve saat zorunlu; doğrulanmamış video paylaşımı yerine tarif yazın. Panik yaratan başlık düzenlenir. Kaynak: MGM, ECMWF ve standart meteoroloji ders kitapları.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)