27.08.2025, 17:20
Sıcak dalga bitti, gözlemler geldi, şimdi hesap zamanı. Her sezon sonu yaptığım doğrulama (verification) notlarını bu sefer forumla paylaşıyorum; kimin ne dediğini değil, hangi modelin ne dediğini tartışalım.
Olay: 14-22 Ağustos 2025, Güneydoğu ve Akdeniz'de 6-8 gün süren sıcak hava dalgası. Adana sondajında 850 hPa en yüksek +27,9 °C (18 Ağustos 00z).
Modeller olaydan kaç gün önce yakaladı?
Yorumlar:
Sonuç: 7 gün ötesi için sırt kurulumunda ECMWF'ye %70, GFS'ye %40 güvenin; 3 gün içinde üçü de yeterli. Olasılık verirken de tek run değil ENS yüzdesi kullanın; ben 12 Ağustos'ta "Şanlıurfa 45 üstü %65" demiştim, gerçekleşti, ama bunu haklı çıkmak için değil yöntemin çalıştığını göstermek için yazıyorum.
Olay: 14-22 Ağustos 2025, Güneydoğu ve Akdeniz'de 6-8 gün süren sıcak hava dalgası. Adana sondajında 850 hPa en yüksek +27,9 °C (18 Ağustos 00z).
Modeller olaydan kaç gün önce yakaladı?
Kod:
Model İlk sinyal Tutarlı hale Zirve hatası (850 hPa)
ECMWF 10 gün önce 7 gün önce +0,6 °C
GFS 6 gün önce 4 gün önce +2,1 °C (fazla sıcak)
ICON 5 gün önce 4 gün önce +0,9 °C
GEFS ort. 8 gün önce 6 gün önce +1,2 °CYorumlar:
- ECMWF 4 Ağustos 00z'de Doğu Akdeniz üzerinde sırt kurulumunu görmüştü; deterministik run 2 gün sonra oynadı ama ENS ortalaması sabit kaldı. Ders: ENS'e bak.
- GFS 8 Ağustos 12z'de birden +30 °C fantezisine girdi, 10 Ağustos'ta +28'e indi. Olayın kendisinde değil, şiddetinde yanıldı. Her zamanki gibi.
- ICON en geç yakaladı ama yakaladıktan sonra en az oynayan model oldu.
Sonuç: 7 gün ötesi için sırt kurulumunda ECMWF'ye %70, GFS'ye %40 güvenin; 3 gün içinde üçü de yeterli. Olasılık verirken de tek run değil ENS yüzdesi kullanın; ben 12 Ağustos'ta "Şanlıurfa 45 üstü %65" demiştim, gerçekleşti, ama bunu haklı çıkmak için değil yöntemin çalıştığını göstermek için yazıyorum.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)