02.09.2026, 21:20
Doğru adrese sordun. Yaz aylarında kullanılan "hissedilen sıcaklık" genellikle ısı indeksi (heat index) denilen değerdir ve yalnızca iki girdisi vardır: hava sıcaklığı ve bağıl nem. Rüzgar yok, güneş yok. Bu yüzden 20 knot esen denizde de aynı sayıyı görüyorsun; formül rüzgardan habersiz.
Mantığı şu: vücut terle soğur, nem yükseldikçe ter buharlaşamaz, aynı sıcaklık daha ağır gelir. Kabaca:
"Hissedilen 50" bu tabloya göre sadece nemli kıyıda ve 37-38 derece ile mümkün; İç Anadolu'da nem %15 iken 40 derecenin hissedileni 38'dir. Haberlerde bu sayı genelde nem oranı verilmeden yazılıyor, o yüzden ben ısrarla soruyorum: nem kaç?
Mantığı şu: vücut terle soğur, nem yükseldikçe ter buharlaşamaz, aynı sıcaklık daha ağır gelir. Kabaca:
- 31 °C, nem %35: hissedilen 30-31
- 31 °C, nem %66: hissedilen 36-37
- 35 °C, nem %60: hissedilen 45
- 38 °C, nem %60: hissedilen 52
"Hissedilen 50" bu tabloya göre sadece nemli kıyıda ve 37-38 derece ile mümkün; İç Anadolu'da nem %15 iken 40 derecenin hissedileni 38'dir. Haberlerde bu sayı genelde nem oranı verilmeden yazılıyor, o yüzden ben ısrarla soruyorum: nem kaç?
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)