Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Çeşme'de 31 derece ama 36 hissediliyor: hissedilen sıcaklık nasıl hesaplanıyor?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Basit ama yıllardır tam anlamadığım bir soru. Bugün 3 Eylül, Çeşme'de öğlen 31,2 °C ölçtüm, nem %66, rüzgar 12 knot güneybatı. Telefon uygulaması "hissedilen 36" yazıyor. Haziran'da aynı 31 dereceyi nem %35 iken gördüğümde hissedilen 30 yazıyordu.

Yani beş derece farkın tamamı nemden mi geliyor? Bu sayı nasıl hesaplanıyor, rüzgar hesaba giriyor mu? Denizde 20 knot esince 31 derece gayet rahat oluyor ama uygulama aynı hissedileni gösteriyor, bu bana ters geliyor.

Bir de haberlerde "hissedilen 50 derece" görüyoruz; bu ne kadar gerçek? Antalyalı arkadaşlar sürekli hissedilen sıcaklık der, en iyi onlar açıklar herhalde.

Kendi ölçümlerim için not: sensörüm Davis, marina tarafında 2 m yükseklikte, denizden 40 m içeride. Nem değerini de aynı sensörden alıyorum; kalibrasyonunu geçen ay Halil'in tarifiyle kontrol ettim, tuz çözeltisi testinde %2 içinde çıktı. Yani sayılar güvenilir, anlamadığım kısım hesap.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • manisafirtina, tamery349, yagmur_Nurcan, AynurSimsek59, havacisalih, yavuzs81
Alıntı

Bu Konudaki Mesajlar
Çeşme'de 31 derece ama 36 hissediliyor: hissedilen sıcaklık nasıl hesaplanıyor? - Yazar: EgeliRuzgar - 02.09.2026, 19:44