15.09.2026, 17:20
Yazın en sıcak günleri geride kaldı ama kuraklık gündemi tam tersine şimdi başlıyor. Çünkü Türkiye'nin büyük kısmında hidrolojik yıl Ekim'de başlar ve Eylül sonu, barajların yıl içindeki en düşük seviyesini gördüğü dönemdir.
Neden şimdi?
Forumda nasıl konuşacağız?
Baraj doluluk oranları su idarelerinin haftalık bültenlerinde yayımlanıyor; rakam paylaşırken lütfen bülten tarihini yazın, sosyal medyadan alıntı yapmayın. Bu başlıkta yaklaşık değerler tartışmaya açıktır ama "İstanbul'un 40 günlük suyu kaldı" türü panik cümleleri düzenlenir.
Benim İzmir, Ankara ve İstanbul için son bültenlerden okuduğum kadarıyla tablo geçen yılın aynı dönemine göre İzmir'de belirgin şekilde kötü, Ankara'da biraz kötü, İstanbul'da benzer. Ayrıntılı değerleri bültenden teyit eden arkadaşlar yazsın, tabloyu ilk mesaja işleyeceğim.
Soru: Ekim'in ilk yarısı için modeller yağış açısından ne diyor? Ayşe ve Kemal'den ricam bu.
Neden şimdi?
- Haziran-Ağustos 2026 döneminde İç Ege, Marmara'nın güneyi ve İç Anadolu'da yağış, uzun yıllar ortalamasının belirgin şekilde altında kaldı. Forum üyelerinin istasyon ölçümleri de bunu doğruluyor (Halil'in Nilüfer verilerini aşağıya eklemesini rica ediyorum).
- Sıcaklık anomalisi buharlaşmayı (evapotranspirasyon: toprak ve bitkiden su kaybı) artırdı; yani aynı yağış açığı, daha büyük su açığına dönüştü.
- Ekim ve Kasım yağışları, kış rezervini belirler. Sonbahar kurak geçerse 2027 yazına eksi bakiyeyle giriyoruz.
Forumda nasıl konuşacağız?
Baraj doluluk oranları su idarelerinin haftalık bültenlerinde yayımlanıyor; rakam paylaşırken lütfen bülten tarihini yazın, sosyal medyadan alıntı yapmayın. Bu başlıkta yaklaşık değerler tartışmaya açıktır ama "İstanbul'un 40 günlük suyu kaldı" türü panik cümleleri düzenlenir.
Benim İzmir, Ankara ve İstanbul için son bültenlerden okuduğum kadarıyla tablo geçen yılın aynı dönemine göre İzmir'de belirgin şekilde kötü, Ankara'da biraz kötü, İstanbul'da benzer. Ayrıntılı değerleri bültenden teyit eden arkadaşlar yazsın, tabloyu ilk mesaja işleyeceğim.
Soru: Ekim'in ilk yarısı için modeller yağış açısından ne diyor? Ayşe ve Kemal'den ricam bu.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)