22.09.2026, 14:56
Takvim 23 Eylül diyor ama Antalya'da hâlâ yaz. Bugün 15:20'de kendi istasyonumda (Muratpaşa, 2 m yükseklikte, fanlı kalkan) 34,1 °C okudum; nem %52, hissedilen sıcaklık 37-38 bandında. Gece minimumu 24,3 °C ile tropik gece sınırının üstünde kaldı. Son bir haftadır bu tablo değişmiyor.
Sosyal medyada "Antalya'da sonbahar yok" başlıkları dolaşıyor, ben o kadar kolay teslim olmayı sevmiyorum. Eylül sonunda Akdeniz kıyısında 32-33 °C zaten mevsim normallerinin sadece 3-4 derece üstünde; yani anormal ama olağanüstü değil. Asıl sorum şu: bu sırt (ridge) ne zaman kırılacak?
Baktığım kadarıyla:
Model okuyan arkadaşlar, özellikle Kemal ve Ayşe: Ekim'in ilk haftasında Antalya ve İzmir için gerçekten serinleme var mı, yoksa yine 3 gün poyraz esip sonra aynı tas aynı hamam mı? Kaynak olarak MGM'nin 5 günlük tahminine baktım, 28 Eylül'e kadar 32-33 °C görünüyor, sonrası için resmi bir şey yok.
Not: "Antalya'da 40 derece hissediliyor" haberleri için ayrı bir tartışma açmayalım; hissedilen sıcaklık için nem değeri olmadan konuşulmaz.
Sosyal medyada "Antalya'da sonbahar yok" başlıkları dolaşıyor, ben o kadar kolay teslim olmayı sevmiyorum. Eylül sonunda Akdeniz kıyısında 32-33 °C zaten mevsim normallerinin sadece 3-4 derece üstünde; yani anormal ama olağanüstü değil. Asıl sorum şu: bu sırt (ridge) ne zaman kırılacak?
Baktığım kadarıyla:
- Doğu Akdeniz üzerinde 500 hPa'da güçlü bir sırt oturmuş durumda.
- 850 hPa sıcaklığı Antalya sondajı için 20-21 °C civarında; bu değerle kıyıda 33-34 °C normal.
- Balkanlar'a 30 Eylül civarında bir oluk (trough) sarkıyor gibi ama Ege'ye ne kadar ineceği belli değil.
Model okuyan arkadaşlar, özellikle Kemal ve Ayşe: Ekim'in ilk haftasında Antalya ve İzmir için gerçekten serinleme var mı, yoksa yine 3 gün poyraz esip sonra aynı tas aynı hamam mı? Kaynak olarak MGM'nin 5 günlük tahminine baktım, 28 Eylül'e kadar 32-33 °C görünüyor, sonrası için resmi bir şey yok.
Not: "Antalya'da 40 derece hissediliyor" haberleri için ayrı bir tartışma açmayalım; hissedilen sıcaklık için nem değeri olmadan konuşulmaz.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)