22.08.2025, 14:56
Foruma yeni katıldığımda 'modele bak' deniyordu ama nereye bakacağımı bilmiyordum. Bir ay boyunca ücretsiz kaynakları denedim, karşılaştırmayı paylaşıyorum; yeni üyeler için faydalı olur diye.
1. Windy
2. Meteociel
3. Tropical Tidbits
4. Wetterzentrale
Klasik 500 hPa ve yer basıncı haritaları; sinoptik analiz için hâlâ en okunaklı. Ensemble için de 'GFS ENS' sayfası var. Tasarım eski ama işlevsel.
5. ECMWF açık haritalar
Modelin kendi sitesi, temel haritalar ücretsiz. Zoom sınırlı ama kaynak birinci elden.
Benim düzenim
Sabah: Tropical Tidbits'te ECMWF ve GFS 850 hPa'yı yan yana. Öğlen: Meteociel'de Bursa için GEFS diyagramı. Fotoğraf çekeceksem: Windy bulut katmanı. Toplam 10 dakika.
Eksik bıraktığım kaynak varsa ekleyin; MGM'nin kendi model çıktılarına da (WRF) kısaca değinen olursa sevinirim, ben o kısmı bilmiyorum.
1. Windy
- Modeller: ECMWF, GFS, ICON, ICON-EU, AROME (Batı Türkiye), ücretsiz sürümde hepsi var
- Artı: En görsel ve en hızlı; rüzgar animasyonu, 850 hPa sıcaklık katmanı, nokta tıklayınca meteogram
- Eksi: Haritalar yumuşatılmış, ensemble yok, arşiv yok, çıktı saati bazen belirsiz
- Kime: Başlangıç, hızlı bakış, fotoğrafçılar (bulut katmanları güzel)
2. Meteociel
- Modeller: GFS, ECMWF (temel), ICON, ARPEGE, AROME, GEFS ve EPS diyagramları
- Artı: Ensemble diyagramları (tüm üyeler çizgi çizgi), nokta meteogramı, Fransızca arayüze rağmen sade
- Eksi: Türkiye için nokta seçimi biraz zahmetli, ECMWF haritaları sınırlı, mobilde zor
- Kime: Ensemble okumak isteyen herkes; forumda 'GEFS diyagramı' denince kastedilen bu
3. Tropical Tidbits
- Modeller: GFS, ECMWF, ICON, GEFS, EPS, UKMO, CMC; çok geniş
- Artı: Aynı parametreyi modeller arasında yan yana açmak kolay, animasyon akıcı, 6 saatlik yağış dilimleri toplanabilir, arşiv var
- Eksi: Bölge seçimi 'Avrupa' ya da 'Orta Doğu', Türkiye köşede kalıyor; İngilizce
- Kime: Model karşılaştırması ve karne tutanlar
4. Wetterzentrale
Klasik 500 hPa ve yer basıncı haritaları; sinoptik analiz için hâlâ en okunaklı. Ensemble için de 'GFS ENS' sayfası var. Tasarım eski ama işlevsel.
5. ECMWF açık haritalar
Modelin kendi sitesi, temel haritalar ücretsiz. Zoom sınırlı ama kaynak birinci elden.
Benim düzenim
Sabah: Tropical Tidbits'te ECMWF ve GFS 850 hPa'yı yan yana. Öğlen: Meteociel'de Bursa için GEFS diyagramı. Fotoğraf çekeceksem: Windy bulut katmanı. Toplam 10 dakika.
Eksik bıraktığım kaynak varsa ekleyin; MGM'nin kendi model çıktılarına da (WRF) kısaca değinen olursa sevinirim, ben o kısmı bilmiyorum.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)