Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

GFS 00z 240. saatte İstanbul'a kar verdi: sezonun ilk fantezi run'ı

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evet, biliyorum. Rehberin 8. maddesini okudum, Kemal. Yine de yazıyorum, çünkü gelenek gelenektir: her sezonun ilk fantezi run'ını bu forumda ben açarım.

GFS 00z (24 Eylül), 240. saat (4 Ekim gecesi)
  • 500 hPa'da oluk Balkanlar üzerinde kapalı alçak merkeze dönüşüyor ve Ege'ye sarkıyor
  • 850 hPa İstanbul -3 °C, Trakya -5 °C
  • Yağış türü haritasında Çatalca ve Sarıyer'de kar simgesi, Çekmeköy'de sulu kar
  • 2 m sıcaklık gece 1 °C

Ne kadar ciddiye alıyorum?
Hiç. Aynı run'ın 06z'si kapalı alçağı Karadeniz'e attı ve İstanbul 850 hPa 4 °C oldu. GEFS'te 30 üyeden 1 tanesi 850 -3 altını veriyor; o da muhtemelen operasyonel run'ın kendisi. Ekim başında İstanbul'a kar yağdığı bir kayıt bilmiyorum; 1990'ların bir Ekim sonu sulu karı anlatılır, o da teyitsiz.

Peki neden yazıyorum?
Çünkü bu run, sezon takviminin başladığını gösteriyor. Fantezi run'lar da bir işaret: model artık kuzeyden gelen soğuk hava kütlelerini görüyor, hava kütleleri yeterince soğumaya başladı. Her sezon ilk fantezi run ile ilk gerçek kar arasında 8-12 hafta oluyor; 2025-26'da ilk fantezi 2 Ekim'di, ilk gerçek kar 18 Aralık. Buna göre bu yıl Aralık ortası deriz, tamamen bilimsel olmayan ama eğlenceli bir istatistik.

Kemal, iğnelemeye başlayabilirsin. Ayşe, 500 hPa'daki kapalı alçağın neden gerçekçi olmadığını da anlatırsan yeni üyeler için ders olur.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
Alıntı
Vds satın al

Bu Konudaki Mesajlar
GFS 00z 240. saatte İstanbul'a kar verdi: sezonun ilk fantezi run'ı - Yazar: KarAvcisi34 - 24.09.2026, 00:32