20.09.2026, 07:44
Eylül'ün 20'si, İstanbul'da poyraz esmeye başladı, ben de her yıl olduğu gibi kendimi Doğu Anadolu'nun kar takvimini araştırırken buldum. İstanbul için henüz erken olduğunu biliyorum (850 hPa -6 nerede, biz neredeyiz), o yüzden gözümü Palandöken'e çeviriyorum.
Arşivden çıkardığım kadarıyla Palandöken zirvesine (3.125 m) ilk kar:
Bu yıl Eylül sonundaki Balkan oluğu Doğu'ya kadar uzanırsa Ekim'in ilk haftasında zirveye kar mümkün mü? ECMWF haftalık ürünlerinde 28 Eylül-4 Ekim için Doğu Anadolu'da sıcaklık anomalisi negatif görünüyor ama yağış tarafı zayıf.
PalandokenKar, sen oradasın: ilk kırağı düştü mü? Erzurum'da gece kaç derece? Kemal, ENS'te Erzurum için 850 hPa 0 °C altı gösteren üye var mı? Bu sorular İstanbul'a kar yağıp yağmayacağıyla ilgili değil, biliyorum; ama sezon bir yerden başlamalı ve o yer her zaman Erzurum.
Arşivden çıkardığım kadarıyla Palandöken zirvesine (3.125 m) ilk kar:
- 2022: 7 Ekim (zirvede 5 cm, öğleye kadar kaldı)
- 2023: 19 Ekim
- 2024: 2 Ekim (erken, ama iki gün sonra eridi)
- 2025: 11 Ekim, ardından 29 Kasım'da kalıcı örtü
Bu yıl Eylül sonundaki Balkan oluğu Doğu'ya kadar uzanırsa Ekim'in ilk haftasında zirveye kar mümkün mü? ECMWF haftalık ürünlerinde 28 Eylül-4 Ekim için Doğu Anadolu'da sıcaklık anomalisi negatif görünüyor ama yağış tarafı zayıf.
PalandokenKar, sen oradasın: ilk kırağı düştü mü? Erzurum'da gece kaç derece? Kemal, ENS'te Erzurum için 850 hPa 0 °C altı gösteren üye var mı? Bu sorular İstanbul'a kar yağıp yağmayacağıyla ilgili değil, biliyorum; ama sezon bir yerden başlamalı ve o yer her zaman Erzurum.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)