16.02.2026, 17:20
Tam bir yıl önce bu günlerde İstanbul son yılların en ciddi kar olaylarından birini yaşadı. O hafta forumda 40 sayfa yazdık; bugün sakin kafayla geri bakmak istiyorum. Bu bir nostalji başlığı değil, ders çıkarma başlığı. Ders çıkarmazsak her kış aynı hataları yaparız.
Ne olmuştu (forum arşivinden)
Öğrendiklerimiz
Bu yıl
Çekmeköy'de bugün 4 °C ve yağmur; geçen yılın bu günü 34 cm'in üstünde yürüyordum. Kış kış üstüne benzemez. Arşivde o günlerde yazanlar, eksik bıraktığım dersi eklesin.
Ne olmuştu (forum arşivinden)
- Olaydan 8 gün önce GFS 300. saatte İstanbul için T850 -10 çizdi; forum ikiye bölündü, Kemal "fantezi" dedi (haklı olarak, o run'ın kendisi tutmadı).
- 5 gün kala ECMWF de soğuğu gördü; T850 -7, poyraz 50 km/s. Takip başlığı o gün açıldı.
- 48 saat kala iki model -8'de buluştu, GEFS üyelerinin %80'i ölçülebilir örtü verdi.
- Kar üç gün sürdü. Çekmeköy'de 34 cm, Beykoz yüksekleri 40 cm üstü, Kadıköy sahil 12 cm, Avrupa Yakası'nda Arnavutköy 30 cm, Bakırköy 8 cm ölçtük (forum gözlemleri).
- Kar, soğuk havanın Karadeniz üzerinden uzun yol alıp nemlendiği klasik deniz etkili kar düzeniyle geldi; poyraz 60 km/s'ye ulaştı, Anadolu Yakası kuzeyi Avrupa Yakası'ndan iki kat kar aldı.
Öğrendiklerimiz
- 300 saat haritası tutmadı ama 120 saat haritası tuttu. Kural doğru: iki model uyumu, 120 saat.
- İstanbul'da "kar yağdı mı" sorusunun tek cevabı yok; Çekmeköy ile Bakırköy arasında 26 cm fark vardı. İlçe ilçe gözlem şart.
- Deniz etkili karda modeller toplam yağışı düşük verdi: ECMWF 20 mm demişti, kar suyu eşdeğeri 32 mm çıktı. Karadeniz'in katkısı modellerde eksik.
- Poyraz 40 km/s altına düştüğü 6 saatte kar durdu; rüzgar kar kadar önemli.
- Heyecan iyi ama forumun en çok okunan mesajı Ayşe'nin "belirsizlik" bölümü oldu. İnsanlar kesinlik değil dürüstlük istiyor.
Bu yıl
Çekmeköy'de bugün 4 °C ve yağmur; geçen yılın bu günü 34 cm'in üstünde yürüyordum. Kış kış üstüne benzemez. Arşivde o günlerde yazanlar, eksik bıraktığım dersi eklesin.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)