26.09.2026, 02:56
Bu başlığı ben açıyorum ki başkası açmasın. Dün akşamki GFS 12z (25 Eylül), 300. saat civarında (yani 8 Ekim) Balkanlar üzerinden inen ciddi bir soğuk çiziyor: T850 Marmara için -2 °C, İç Anadolu için -5 °C, Kastamonu yükseklerinde kar. Eylül sonunda böyle bir harita görünce özel mesaj kutum doluyor; o yüzden hep birlikte bakalım, hep birlikte sakin olalım.
Neden fantezi olabilir
Neden tamamen çöp olmayabilir
Karar
Sinyal olma ihtimali %10, mevsim normali altı serin bir dönem olma ihtimali %45, Marmara'ya kar ihtimali %1 (yuvarlama hatası). Bu başlık 00z run'larıyla güncellenecek; ECMWF de aynı şeyi çizmeden [KAR TAKİP] açılmayacak. Heyecan yapmayın, ama isterseniz haritaya bakın, güzel harita.
Neden fantezi olabilir
- 300 saat. GFS'in 240 saat sonrası deterministik haritasının isabet oranı, Türkiye ölçeğinde soğuk dalgalar için %20'nin altında. Bunu her yıl yazıyorum, her yıl doğrulanıyor.
- Aynı run'ın 6 saat öncesi (06z) bu soğuğu göstermiyordu. Tek run'da beliren sinyal, bir sonraki run'da kaybolmaya adaydır.
- ECMWF 12z aynı dönem için Marmara'da T850 +6 °C veriyor, yani 8 derece fark. İki modelin 300 saatte 8 derece ayrışması normal, anlamlı olan uyuşmasıdır.
Neden tamamen çöp olmayabilir
- GEFS üyelerinin %25'i 7-10 Ekim arasında Marmara için T850 0 °C altını gösteriyor. %25 az değil ama çoğunluk da değil.
- ECMWF haftalık ürünleri Ekim'in ikinci haftası için Doğu Avrupa'da negatif sıcaklık anomalisi çiziyor. Anomali var, ama "kar" ile "mevsim normalinin 3 derece altı" aynı şey değil.
- Ayşe'nin bahsettiği Balkan blokajı kurulursa sinyal büyür. Şu an blokaj yok.
Karar
Sinyal olma ihtimali %10, mevsim normali altı serin bir dönem olma ihtimali %45, Marmara'ya kar ihtimali %1 (yuvarlama hatası). Bu başlık 00z run'larıyla güncellenecek; ECMWF de aynı şeyi çizmeden [KAR TAKİP] açılmayacak. Heyecan yapmayın, ama isterseniz haritaya bakın, güzel harita.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)