19.09.2026, 19:45
Son haftalarda Akdeniz'de gelişebilecek alçaklar için 'Akdeniz kasırgası geliyor' tarzı paylaşımlar çoğaldı. Terim konusunu bir kez ele almak istiyorum.
İddiam: Medicane'lerin (Mediterranean hurricane kısaltması) büyük çoğunluğu hibrit ya da alt tropikal sistemlerdir. 'Kasırga' kelimesi Türkçede Atlantik/Karayip tropikal siklonlarını çağrıştırıyor ve yanıltıcı, bazen de sansasyonel bir etki yaratıyor.
Gerekçeler:
Belirsizlik ve güven derecesi: Olgun evrede bazı örneklerin yapısı tartışmalı; bu konuda güvenim orta. Sansasyonel başlıkları düzeltmek zorundayız, ama bunu verilerle yapalım. Görüşlerinizi bekliyorum.
İddiam: Medicane'lerin (Mediterranean hurricane kısaltması) büyük çoğunluğu hibrit ya da alt tropikal sistemlerdir. 'Kasırga' kelimesi Türkçede Atlantik/Karayip tropikal siklonlarını çağrıştırıyor ve yanıltıcı, bazen de sansasyonel bir etki yaratıyor.
Gerekçeler:
- Çoğu, üst seviyede kopmuş soğuk bir alçağın (cut-off low) altında doğuyor; enerjinin önemli kısmı bu soğuk havadan geliyor.
- Boyutları tropikal siklonlara göre çok küçük.
- Rüzgarlar çoğu zaman kasırga kuvvetine ulaşmıyor.
Belirsizlik ve güven derecesi: Olgun evrede bazı örneklerin yapısı tartışmalı; bu konuda güvenim orta. Sansasyonel başlıkları düzeltmek zorundayız, ama bunu verilerle yapalım. Görüşlerinizi bekliyorum.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)