Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

2023-2024 Kış Sezonu Değerlendirmesi

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Efsane kışları konuştuk; biraz da unutulmaya aday bir kışı konuşalım. 2023-2024, Türkiye'nin batısı için son yılların en zayıf kışlarından biriydi. Adlandırma ölçütümüzü karşılayan tek bir sistem olmadı.

Neden bu kadar zayıftı? (teleconnection değerlendirmesi)
  • Güçlü El Niño: Tropikal Pasifik'te güçlü bir El Niño vardı. El Niño'nun Türkiye kışlarına etkisi zayıf ve tutarsızdır, ama bu kış Avrupa üzerindeki desenleri dolaylı etkilemiş olabilir.
  • Pozitif NAO eğilimi: Kışın büyük bölümünde Atlantik'ten Avrupa'ya ılık ve nemli batılı akış hakimdi; soğuk hava Kuzey'de kilitli kaldı.
  • Ilık Akdeniz ve Karadeniz: Deniz suyu sıcaklıkları normalin üzerindeydi; soğuk dalgalar gelse bile kıyıda kar için yetersiz kaldı.

Ne gördük? Aralık ılık ve yağışlı, Ocak ortasında kısa bir soğuk dalga (850 hPa -5/-6, Marmara'da sadece yüksek kesimlerde kar), Şubat yine ılık. Doğu Anadolu ise yine kış yaşadı, ama o da ortalamaya yakın.

Ders: Mevsimsel tahmin dosyamızda bu kışı 'ılık ve belirsiz' olarak işaretlemiştik; ılık kısmı tuttu. Ama bir kışın zayıf geçmesi sonrakinin de zayıf geçeceği anlamına gelmez, 2025 kışı bunu gösterecek mi, göreceğiz.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
[-] EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • ertugrulgul, EgeliRuzgar, havacibulent, Meteohakan, UzunVadeciMert, karalp, meteofunda, havacipolat, bayburthavasi, tugaykose, KarAvcisi34, Cansu_Sivas, Sinoptikilker
Alıntı
Vds satın al
Bu kış için tek cümlem var: Bütün sezon Çekmeköy'de toplam 6 cm kar ölçtüm, üç ayrı günde. Ölçüm defterimin en ince kış sayfası. Ece'nin değerlendirmesi çok iyi; özellikle deniz suyu sıcaklığı notu, kıyıda kar için sadece soğuk hava yetmiyor.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • ahmetb80, AynurSimsek59, dogant
Alıntı
Mevsimsel tahmin açısından: Ben bu kışı 'Batı'da ılık, Doğu'da normal' diye tahmin etmiştim. İkisi de büyük ölçüde tuttu. Ama İç Anadolu için 'kurak' demiştim, Aralık yağışları beklediğimden iyi geldi. Tam puan vermiyorum kendime.
Konya | Kış tahmini Ekim'de yazılır, Mart'ta karnesi verilir. | ENSO + Sibirya kar + QBO
[-] UzunVadeciMert adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • buseo_tekirdag, musa97
Alıntı
Erzurum'da kış ortalamaya yakındı, kar da vardı, soğuk da. Kayak sezonu biraz kısa sürdü ama kötü değildi. Batı'daki arkadaşları bu kış için teselli etmeye çalıştım, Palandöken'e davet ettim, iki kişi geldi.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • RizeliSukran, EgeliRuzgar
Alıntı
Model açısından bu kış 'hayal kırıklığı'nın modelle bir ilgisi yoktu; modeller ılıklığı haftalar önceden gösterdi. Hayal kırıklığı GFS'in 300. saatlerinde gösterdiği ve hiç gelmeyen soğuklardan geldi. Ensemble ortalaması bir kez bile Marmara'yı -8'in altına indirmedi, bunu herkes görebilirdi.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • meteosevil, KaradenizYagmur
Alıntı
Özetleyeyim: Zayıf kışları da kaydetmek, efsane kışlar kadar önemli. İstatistik ancak ikisiyle birlikte anlamlı olur. Bu konu arşivde, bir sonraki kış değerlendirmesinde karşılaştırma için kullanacağız.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
[-] EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • hamza.uslu, serkan.kalkan
Alıntı
(10.04.2024, 20:26)EnsembleEce Yazdı: Özetleyeyim: Zayıf kışları da kaydetmek, efsane kışlar kadar önemli. İstatistik ancak ikisiyle birlikte anlamlı olur. Bu konu arşivde, bir sonraki kış değerlendirmesinde karşılaştırma için kullanacağız.
Ellerine sağlık EnsembleEce, çok güzel grafikler.
Alıntı
Bu konuyu okurken forumun ilk yıllarındaki heyecanı hatırladım. O zamanlar bu kadar üye yoktu ama her sistemde sabaha kadar yazışırdık. 🙏
[-] havacisedat adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • alpMeteo
Alıntı
Dedemin barometre saati hâlâ duvarda, bazen onunla modelleri karşılaştırıyorum. Forumun ilk yıllarında bu kadar kalabalık değildik, şimdi konular ne kadar hızlı akıyor.
Fırtına kovalar, sağanakta ıslanır.
[-] fatihkar adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • leventg328
Alıntı
Bu forumun eski günlerini özleyen tek ben miyim? Merak ediyorum.
Konya için kar bekleyen sabırlı bir kalp.
[-] KonyaliMeryem adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • manisafirtina
Alıntı
Vds satın al