Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Weather Underground / WOW-MGM Veri Gönderimi

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İstasyonunu kurmuş, verisini sadece kendi ekranında izleyen arkadaşlar için: verinizi uluslararası gönüllü gözlem ağlarıyla paylaşmak hem sizin için bir yedek hem de başkaları için değerli bir kaynak olur. Bu konuda en yaygın platformları ve dikkat edilecekleri anlatıyorum.

1. Weather Underground (kişisel istasyon ağı)
Dünyanın en büyük gönüllü istasyon ağlarından biri. Davis, Ecowitt ve pek çok istasyon doğrudan veri gönderebilir. Hesap açıp istasyon kimliği ve anahtar alırsınız, istasyon yazılımına girersiniz. Veriniz haritada görünür, geçmiş verileriniz saklanır.

2. WOW (Weather Observations Website)
Uluslararası gönüllü gözlem platformu; birkaç ülkenin meteoroloji kurumu tarafından da destekleniyor. Otomatik istasyon verisinin yanında elle gözlem (kar kalınlığı, dolu, sis) girmeye izin verir; bu özellik bizim forum raporlarımıza çok benziyor.

3. MGM ile ilişki
Burada dürüst olmak lazım: amatör istasyon verisi resmi ölçüm yerine geçmez. Resmi ağa veri kabulü ya da gönüllü gözlemci programları hakkında güncel bilgiyi yalnızca MGM'nin kendi duyurularından alın; forumda 'MGM verimi kullanıyor' gibi doğrulanmamış iddialar yazmayalım.

4. Gönderim öncesi kontrol listesi
  • İstasyonun saati doğru mu (TSİ/UTC ayarı)?
  • Konum ve yükseklik doğru girildi mi? Yanlış yükseklik basınç verisini bozar.
  • Kalkan ve sensör yüksekliği bilgisi istasyon açıklamasında var mı?
  • Gizlilik: tam ev adresinizi değil, yaklaşık konumu kullanın. Platformların çoğu bunu izin veriyor.

5. Forumda paylaşım
Platform bağlantılarınızı forumda paylaşmayın (link spam kuralı); istasyonunuzun bulunduğu ilçeyi ve platform adını yazmanız yeterli, isteyen bulur.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • celal77, veyselmeteo, eskisehirFirtina, DamlaFirtina, alperk00, serkan_00, NazlicanAkbas01, orhan_416, bayburthavasi, demira, Isil00, radaryasin, turany
Alıntı
Gizlilik maddesi çok önemli. Ben istasyonu ilk kurduğumda konumu evin tam üstüne koymuştum, sonra 1 km kaydırdım. Bir ekleme: Weather Underground'a veri göndermek için bazı istasyonlarda aracı bir yazılım ya da ağ geçidi gerekebiliyor.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • tamery349, yigitd74
Alıntı
(18.11.2023, 21:08)KarAvcisi34 Yazdı: Gizlilik maddesi çok önemli. Ben istasyonu ilk kurduğumda konumu evin tam üstüne koymuştum, sonra 1 km kaydırdım. Bir ekleme: Weather Underground'a veri göndermek için bazı istasyonlarda aracı bir yazılım ya da ağ...
Evet, özellikle eski model kablolu istasyonlarda bir bilgisayar ya da küçük bir ağ geçidi cihazı aracı oluyor. Yeni Wi-Fi istasyonlarda bu ayar doğrudan uygulamanın içinde. Soruları olan olursa kendi modelini yazsın, adım adım anlatırım.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • perihan.gunduz, balikesirFirtina, bulent_antalya
Alıntı
Ecowitt istasyonumu WOW'a bağladım ama basınç değerleri çok düşük görünüyor, 930 hPa gibi. Neden?
[-] emine.ozkan adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • trabzonHavasi, sakaryameteo648
Alıntı
(20.11.2023, 19:04)emine.ozkan Yazdı: Ecowitt istasyonumu WOW'a bağladım ama basınç değerleri çok düşük görünüyor, 930 hPa gibi. Neden?
Eskişehir yaklaşık 800 m yükseklikte, bu yüzden istasyon basıncı 920-930 hPa civarı doğal. Haritalarda görünen değerler deniz seviyesine indirgenmiş basınçtır. İstasyon ayarlarında 'bağıl basınç' (relative) değerini yüksekliğe göre ayarlaman ya da doğru yüksekliği girip platformun indirgemesine izin vermen gerekir. Yaklaşık kural: her 8 metre için 1 hPa.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • tunao55, SemraGozlem
Alıntı
Bugün hava gerçekten güzeldi, hafif esinti ve ılık bir güneş. Böyle günlerin kıymetini bilmek lazım. Devamını bekliyorum.
Sıcaklık, nem, rüzgar; gerisi laf.
Alıntı
WOW'un elle gözlem özelliğini kıyıdaki kar olaylarında kullanıyorum. Deniz etkili kar bantlarının karaya girdiği noktaları dakika dakika girmek, sonradan radarla karşılaştırmak için çok faydalı. Forumdaki 'İlçe · saat · sıcaklık · olay' formatımız bu tür platformlar için de ideal bir alışkanlık.
Samsun / Atakum | Deniz 12 °C, 850 hPa -8 °C: kar bantları kurulur. | Karayel yoksa kıyıya kar yok.
[-] SamsunKarayel adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • aydogank, Meteoosman
Alıntı
Rüzgarsız, bulutsuz, sıradan bir gün.
Kırağı ile kırç arasında fark var mı? Ben hep aynı şey sanıyordum.
Zonguldak | Yükseklik 850 m | Günlük gözlem
Radar ve uydu takibi sabah kahvesiyle birlikte
[-] coskund403 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • vedatmeteo
Alıntı
Bu sabah 5 derece, kışın en soğuk sabahı. Açık gökyüzü ve rüzgarsız hava ayazı iyice derinleştirdi.
[-] Tugba89 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • gul.yildiz
Alıntı
Şunu da ekleyeyim: Yeni üyeyim, bu kadar sıcak karşılandığım için teşekkür ederim. Takipteyim.
Sisli sabahlar, berrak akşamlar.
[-] yildiz_osmaniye adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • kastamonuhavasi
Alıntı
Şahinbey tarafında hafif rüzgar var, o kadar.
Gaziantep için kar günü sayacı: sıfırlandı.
[-] zaferKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • karali
Alıntı
Aydın'dan: istasyonum yazın 45 gösterdi, Weather Underground haritasında bizim mahalle kıpkırmızı. Sonra kalkansız olduğunu anladım. Paylaşmadan önce kalkan şart!
Aydın bölge gözlemcisi | Yorumlar kişiseldir
Gözlem noktası: Efeler / Aydın, 110 m
[-] cemc adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • havahazal
Alıntı